Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Plusy a minusy tří uchazečů o 'krále' Jágra

Sport

  12:26
PRAHA - Do rozhodnutí nejlepšího českého hokejisty všech dob Jaromíra Jágra, kde stráví nadcházejícího ročník, zbývají zřejmě poslední hodiny. Jak se slavná osmašedesátka rozhodne? A který klub NHL by mohl být pro Jágra nejlepší? Podívejme se na plusy a minusy tří zámořských uchazečů o hvězdného útočníka, který 15. února 2012 oslaví čtyřicáté narozeniny.

Jaromír Jágr se Zlatou hokejkou foto: ČTK

PITTSBURGH PENGUINS

Plusy: Jágr prostředí v Pittsburghu důvěrně zná, klub jej před jedenadvaceti lety draftoval, strávil v něm nejlepší roky kariéry. Navíc majitelem Pens je Jágrův učitel a další hokejová legenda Mario Lemieux, osmašedesátka navíc v městě stále vlastní dům.

JÁGRŮV NÁVRAT DO NHL

Mínusy: Klub prošel za posledních deset let velkou změnou, má nové ikony Sidney Crosbyho a Jevgenije Malkina. Na papíře sice například přesilovkové komando Pens vypadá úchvatně, to ale ještě neznamená, že by to třem hvězdným útočníkům na ledě skutečně klapalo. I proto generální manažer Ray Shero tak dlouho s nabídkou smlouvy pro Jágra otálel.

Platový strop: Pittsburghu chybí do platového stropu 7 milionů dolarů, předpokládá se, že Jágrovi nabídl smlouvu v hodnotě okolo 2 milionů dolarů. "Tučňáci" nyní mají pod smlouvou všechny klíčové hráče, klub čeká arbitráž o plat Tylera Kennedyho, který naposledy bral 750 tisíc dolarů.

Šance na dohodu: 60%.

Jaromír Jágr a Mario Lemieux.

DETROIT RED WINGS

Plusy: V klubu úspěšně dlouhodobě pracují s evropskými hokejisty, kapitánem je Nicklas Lidström. Právě on představuje další hlavní plus, "Rudá křídla" mají jako jediný klub NHL věkový průměr přes 30 let, umí pracovat s veterány.

Mínusy: Při pohledu na podepsané hráče na nadcházející sezonu je to jasné - Detroit má pod smlouvou 10 elitních útočníků, ale pouze tři špičkové beky a českou naději Jakuba Kindla. Klub nutně potřebuje najít náhradu za Briana Rafalskiho, který ukončil kariéru.

Platový strop: Přímo souvisí s předchozím bodem. Detroit má pod smlouvou 14 hráčů, potřebuje ještě minimálně jednoho špičkového beka, možná dva, plus dva tři útočníky. Sedmnáct milionů volných dolarů se může hodně rychle ztenčit.

Šance na dohodu: 25%

Česko - Rusko (Plekanec, Jágr a Červenka slaví branku).

MONTREAL CANADIENS

Plusy: Jágr už po svém konci v Rangers opakoval, že kdyby se ještě někdy do NHL vrátil, lákalo by jej zahrát si za kanadský klub, navíc na posledním šampionátu si skvěle rozumněl s elitním centrem Canadians Tomášem Plekancem.

Mínusy: Montreal za čtyři špičkové útočníky platí dohromady téměř 24 milionů dolarů, i když nejdražší z nich Scott Gomez rozhodně nehraje jako sedmimilionový útočník. Jágr by sice tolik určitě nestál, i tak to jeho příchod degraduje, navíc o českého útočníka na rozdíl od Bylsmy (Pittsburgh) a Babcocka (Detroit) příliš nestojí ani kouč Jacques Martin.

Platový strop: Smlouva skončila Romanu Hamrlíkovi a tak Montreal řeší podobně jako Detroit problém hlavně se sehnáním (podepsáním) špičkového beka, dva by byli ideální. Z volných 18 milionů by se tak rázem mohla ukrojit více jak polovina.

Šance na dohodu: 10%.

Jaromír Jágr v akci.

AVANGARD OMSK

Ve hře je ještě ruský Omsk, ve kterém Jágr strávil poslední tři evropské sezony, podle všeho ale nyní česká legenda preferuje návrat za oceán do nejslavnější ligy světa. Tak nebo tak, s klubem NHL se sice může Jágr domluvit před 1. červencem, smlouvu ale může podepsat až s páteční půlnocí.

Šance na dohodu: 5%.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!