Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň vyrovnala sérii s Olomoucí. Zaťovič hattrickem zajistil postup Komety

Hráči Brna se radují z branky do sítě Hradce foto: Anna Vavríková, MAFRA

Aktualizováno
OLOMOUC/brno - Hokejisté Plzně vyhráli ve čtvrtém čtvrtfinále extraligy v Olomouci 3:2 a vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězné zápasy na 2:2. Gólem a asistencí přispěl k výhře Indiánů americký obránce Conor Allen. Souboj bude pokračovat v úterý v Plzni i ve čtvrtek v Olomouci. Brno slaví postup do semifinále extraligy. Šampion z minulých dvou let porazil ve čtvrtém čtvrtfinále doma Hradec Králové 3:2 a ovládl sérii 4:0 na zápasy. Hattrickem zařídil dnešní triumf útočník Martin Zaťovič, který rozhodl v čase 54:44 v přesilové hře. Kometa vyhrála sedmou sérii play off za sebou.
  19:36aktualizováno  21:53

Plzeňský trenér Ladislav Čihák za nepříznivého stavu 1:2 na zápasy v sérii zasáhl do složení elitní formace a po boku Milana Gulaše a Jana Kováře nastoupil místo Jakuba Poura zkušený Václav Nedorost.

Domácí gólman Konrád si ve třetí minutě poradil s ranou obránce Pulpána, Olomouc měla první šanci při Allenově vyloučení, ale Ondrušek minul. Hosté byli aktivnější, ale do vedení se mohli dostat Hanáci. V 16. minutě pomohla po Irglově střele z úhlu Frodlovi levá tyč. Při Vyrůbalíkově trestu neuspěl s nepříjemnou střelou Gulaš a další možnost hostů neproměnil už při plném počtu hráčů na ledě Straka.

V úvodu druhé části se dostal do úniku Ostřížek, ale při zakončení už byl tísněný. Na druhé straně před brankou netrefil skákavý puk Kracík. Další příležitosti měli domácí - Knotek minul z otočky a o chvíli později se po Strapáčově pokusu nedostal k dorážce Irgl.

Při Pourově trestu měl nejdříve šanci v oslabení po Konrádově zaváhání Nedorost, ale olomoucký gólman situaci zvládl. Hosty zachránil od inkasované branky po Knotkově pokusu obránce Čerešňák, který odvrátil puk za Frodlem.

Zleva Conor Allen z Plzně, Jan Švrček z Olomouce a brankář Olomouce Branislav...
Zleva Jakub Galvas z Olomouce a Václav Nedorost z Plzně.

Při další přesilovce domácích při Pulpánově pobytu na trestné lavici zlikvidoval Frodl lapačkou Jerglovu nebezpečnou střelu. Po Ostřížkově faulu měli přesilovku Indiáni a Konrád si poradil s Nedorostovým bekhendovým pokusem.

V závěru druhé části šel pykat na dvě plus dvě minuty domácí obránce Švrček a Plzeň po 70 sekundách třetího dějství přesilovku využila. Nedorostovu dorážku ještě odvrátil před brankovou čárou bek Škůrek, ale jen k Allenovi, který otevřel skóre. Vzápětí se ocitl sám před Konrádem Moravčík, ale olomoucký gólman zasáhl lapačkou.

Druhou branku Plzeň přidala z rychlého brejku, který přesnou střelou do pravého horního roku olomoucké branky zakončil Straka. Další možnost měl Stach a domácím pomohla tyč. Olomouc vzápětí snížila zásluhou Nahodila, který si v přesilové hře kličkou položil Frodla a zavěsil puk pod horní tyč.

V době, kdy se Hanáci nadechovali k závěrečnému tlaku, museli pykat za špatné střídání. Toho využil Gulaš a v přesilové hře zvýšil na 3:1. Hned o 33 vteřin později opět snížil na rozdíl jediného gólu Kolouch, ale Plzeň těsný náskok uhájila.¨

Zaťovič režíroval výhru Brna

Mountfield v utkání dvakrát odpověděl na Zaťovičovy góly díky Tomáši Vincourovi a Richardu Nedomlelovi, ale další porážku neodvrátil. Hradec Králové, který v základní části obsadil čtvrté místo, zakončil sezonu celkem devíti prohrami v řadě.

V sestavě Komety chyběl útočník Martin Erat, kterého potrestala disciplinární komise zákazem startu v jednom zápase za faul na Daniela Rákose těsně před koncem pátečního duelu. V druhém útoku jej nahradil Mallet a do čtvrtého naskočil Kratochvíl. Hradečtí trenéři dali důvěru stejné sestavě jako o den dříve.

Začátek zápasu dokonale vyšel Kometě. Už v úvodním střídání využil první útok zaváhání hradeckých hokejistů a po kombinaci otevřel Zaťovič skóre. Hosté se nevzdali, opět podle vzoru předchozích utkání bušili do brněnské defenzivy, ale z množství střel se ujala až chytrá Vincourova zadovka.

Další chyba hradecké obrany při vlastní přesilovce nabídla sólo Zaťovičovi, který nezaváhal, ale ještě v té stejné početní výhodě uzavřel skóre na góly nejbohatší třetiny celé série Nedomlel.

Druhá část přinesla spoustu ofenzivních pokusů na obou stranách, ale skóre se nezměnilo. V brněnském dresu byl dokonce třikrát blízko hattricku Martin Zaťovič, ale neproměnil ani sólo v posledních vteřinách dějství.

Hradec pro změnu uzamkl domácí před Čiliakem při dvouminutové přesilovce, jedna střela střídala druhou, ale mezi tyče nezapadla ani jedna. I proto, že Kometa dávala do hry nezměrnou obětavost, její hráči padali do střel a ztěžovali hostům koncovku.

Podobný scénář nabídla i třetí třetina. Podobně jako o den dříve byl klíčem k vítězství vedoucí gól. Šance se střídaly na obou koncích kluziště, na každé straně se puk jednou zastavil pár centimetrů před brankovou čarou, ale nikoliv za ní.

S přibývajícím časem základní hrací doby stupňovala tlak Kometa, jejíž gól by sérii ukončil. Stalo se tak v přesilové hře, kdy se opět prosadil Zaťovič, a i přes snahu Hradce o zvrat při hře bez brankáře už se na výsledku nic nezměnilo.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!