Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Za rok opět do Tampere. Příští mistrovství světa se bude hrát i v Rize

Čeští fanoušci na utkání v Tampere foto: AP

Hokejové mistrovství světa se bude v příštím roce konat v Tampere a Rize. Společnou nabídku Finska a Lotyšska dnes podle očekávání schválil kongres mezinárodní federace IIHF, který zároveň rozhodl, že v roce 2026 se šampionát uskuteční ve švýcarském Curychu a Fribourgu.
  14:26

Podle původních plánů mělo mistrovství světa 2023 hostit Rusko, ale kvůli invazi na Ukrajinu o něj přišlo. Finsko a Lotyšsko byly jedinými kandidáty, kteří projevili zájem nahradit Petrohrad.

O kandidatuře uvažovaly i Slovinsko s Maďarskem, kvůli nedostatečným vládním zárukám ale od kandidatury začátkem týdne ustoupily.

„Maďarská vláda neposkytla jejich svazu původně přislíbené finanční garance,“ řekl pro iDNES.cz viceprezident Mezinárodní hokejové federace Petr Bříza.

V Tampere se tak mistrovství uskuteční dvakrát po sobě. Nová Nokia Arena letos kromě zápasů skupiny B a dvou čtvrtfinále hostí také boje o medaile. Stejně tak by tomu mělo být i za rok.

„Je to privilegium a jsme vděční, že můžeme společně hostit mistrovství světa v roce 2023,“ uvedl prezident Finské hokejové asociace Harri Nummela na webu IIHF.

„Jsme rádi za důvěru, kterou jsme dostali a jsme připraveni uspořádat mistrovství s nejlepšími podmínkami pro týmy a nejlepší atmosférou pro fanoušky,“ doplnil jej šéf lotyšského hokeje Aigars Kalvitis.

V Rize se vrcholný hokejový turnaj konal loni, s ohledem na covidovou situaci ale proběhl téměř bez diváků. Arena Riga, která pojme 9 500 diváků, bude hostit šampionát potřetí v historii.

Stadion v Tampere má kapacitu pro 13 445 fanoušků. Obě města jsou od sebe vzdálená 501 kilometrů. Týmy, které se budou muset přesouvat na čtvrtfinále, tak čeká sedmdesátiminutový let.

O finsko-lotyšské nabídce kongres nehlasoval, neboť byla jediná. Stejný případ byl i s volbou pro rok 2026, kdy se o turnaj ucházeli jen Švýcaři, kteří měli hostit mistrovství světa před dvěma lety.

Turnaj byl ale kvůli pandemii koronaviru zrušen. Za čtyři roky se bude hrát ve Fribourgu a v Curychu, kde se v nové budované aréně uskuteční medailové boje.

Už dříve bylo rozhodnuto, že v roce 2024 se MS uskuteční v České republice, o rok později bude turnaj hostit společně Švédsko a Dánsko.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...