Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Poslední rozloučení veřejnosti s Říhou. Zemřel moc brzo, odešlo tolik elánu, zaznělo

Poslední rozloučení s bývalým trenérem české hokejové reprezentace Milošem Říhou 9. září 2020 v Pardubicích. foto: ČTK

Pardubice - Veřejnost měla ve středu poslední možnost dát sbohem zesnulému Miloši Říhovi. Bývalý reprezentační trenér zemřel minulé úterý ve věku 61 let. Rozloučit se s ním dorazili do pardubického krematoria Filip Pešán, Robert Reichel, Tomáš Rolinek a mnozí další.
  15:29aktualizováno  16:04

Někteří oblékli černou, jiní dorazili v pardubickém dresu, aby připomněli doby, kdy Miloš Říha Dynamo vedl. Snad každý ale přinesl květinu a s charismatickým trenérem se v myšlenkách ještě jednou rozloučil.

I šéftrenér českého hokeje a Říhův nástupce u národního týmu Filip Pešán.

Poslední rozloučení s bývalým trenérem české hokejové reprezentace Milošem...
Bývalí hokejisté Tomáš Rolinek (vlevo) a Petr Sýkora přicházejí na poslední...

„Škoda, že nás opustil, pro český hokej je to velká rána. V poslední době jsme často debatovali, sblížili jsme se. On mě chtěl podporovat. I přes mediální přestřelky ohledně střídání na lavičce reprezentace, které ho určitě netěšily, jsme zůstali v přátelském vztahu,“ řekl.

„Odešel moc brzo,“ smutnil Říhův asistent u národního týmu Robert Reichel, na místě byl i jeho bývalý kolega a nynější kouč reprezentační dvacítky Karel Mlejnek.

„Těžko se to přijímá,“ klopil oči sportovní ředitel pardubického Dynama Dušan Salfický. „Odešlo s ním spoustu elánu, tolik emocí... Nikdo si nepřipouštěl, že je to s ním tak vážné. Chceme vytvořit do sezony pietní místo u stadionu, aby mohli lidé i potom uctít jeho památku.“

Většina pardubických hokejistů se pietní akce zúčastnil nemohla kvůli večernímu pohárovému utkání v Třinci, nechyběli však kamarádi Tomáš Rolinek či Petr Sýkora.

„Tohle loučení mě obrovsky zasáhlo,“ svěřil se Rolinek. „Nikdo to nečekal a pro mě to je strašně smutný. Moc rád jsem pod ním hrál a i když mě později už netrénoval, vždycky jsme si měli co říct. Byl bezvadnej.“

Říha žil na Slovensku a nejprve byl hospitalizován v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici. Následně byl převezen do Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, kde také zemřel.

Českou hokejovou reprezentaci dovedl v roce 2019 na mistrovství světa v Bratislavě ke čtvrtému místu. Letošní šampionát, kde se měl Říha s národním týmem rozloučit, zrušila pandemie koronaviru.

Trenérskou kariéru odstartoval Říha starší v Hodoníně, úspěchy zažil na střídačce Pardubic, s nimiž se v letech 2003 a 2007 dostal do finále extraligy.

Ligového prvenství se však dočkal na Slovensku, kde se Slovanem Bratislava ovládl tamní soutěž v letech 2002 a 2005. Renomé si rázný kouč vydobyl i v Rusku – nejdéle vedl moskevský Spartak, jako hlavní trenér působil i v prestižním Petrohradu. V sezoně 2010/11 byl Říha vyhlášen trenérem roku KHL.

Jako hráč získal Miloš Říha československý ligový titul s Vítkovicemi v roce 1981. Oblékal také dres Jihlavy, Zlína nebo Vítkovic.

Autoři: