Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Překvapený Prospal: Poprvé zažívám, že na nás doma bučí

Sport

  8:00
ANAHEIM (Od zpravodaje LN v USA) - Dal by se považovat ze největšího českého smolaře letošní sezony, vždyť hokejista Václav Prospal (36) musel kvůli operaci kolena vynechat v NHL 53 úvodních zápasů. Na led se podíval až v únoru. Teď newyorským Rangers pomáhá v boji o play off, které tým ještě nemá jisté. "Ale my se tam dostaneme," věří zkušený útočník. "Tvrdě na sobě pracujeme," řekl po středeční prohře 2:5 v Anaheimu.

Radost hráčů Rangers (vpravo Čech Prospal). foto: ČTK

Prospal je zpět, připravený v případě neúspěchu zvažovat i účast na blížícím se mistrovství světa. Však už se zase dostává do tempa.

LN Jak se cítíte po měsíci v NHL?
Z pohledu týmu je to trochu nevyrovnané, vyhrajeme dva těžké zápasy, pak zase dva prohrajeme. Trochu nahoru dolů, což v době, kdy se všichni soupeři rvou o play off, není zrovna ideální. Řekl bych dokonce, že je to trochu zklamání, jak momentálně hrajeme.

LN A jak jste na tom po fyzické stránce? Koleno drží?
Musím zaklepat, ale drží, cítím se velice dobře. Trénuju naplno, nevynechávám žádné tréninky, takže jsem v tomto ohledu teď maximálně spokojený. Samozřejmě že do stoprocentní formy mám ještě daleko, musím zůstat nohama na zemi, protože tak dlouhá pauza se určitě musí projevit. Jasně že bych chtěl hrát lépe, mít na kontě více bodů... Ale snad se to ještě zlepší.

LN No právě, třeba nedělní vysoké vítězství Rangers 7:0 nad Philadelphií, nejlepším týmem Východní konference, v lize vyvolalo velkou odezvu, pak ale prohrajete s Anaheimem, až 11.­ týmem Západu. Jak je to možné?
Víte, každý zápas je tady jiný, nelze je srovnávat. Proti Flyers nám všechno sedlo, proti Ducks jsme se naopak všichni maximálně nekoncentrovali a odpovědně se na to nepřipravili. To ovlivnilo výsledek.

Václav Prospal před Brodeurem.

LN V New Yorku bylo vždy náročné publikum, jak vás přijímá?
Teď jsme doma poslední dva zápasy vyhráli, tak jsme všichni hrdinové, ale když se prohrává, tak na nás bučí. Povím vám, že to jsem jinde nezažil, aby se na domácí bučelo. Když si vzpomenu na Michala Rozsívala nebo Marka Malíka, tak ty fanoušci vyloženě neměli rádi, přitom patřili mezi nejlepší beky.

LN V minulosti bučeli také na Petra Nedvěda. Nezaměřují se trochu na české hokejisty?
Na to jsem tady příliš krátkou dobu, abych to mohl hodnotit. Ale jak jsem řekl, to bučení je především specifikum New Yorku.

LN Vy jste zůstal poslední v týmu z bohaté české kolonie Rangers. Nechybí vám čeští kolegové?
To je spíš věc hokejového byznysu, s tím nic nenadělám, a tak to neřeším. Samozřejmě že bych byl raději, kdybych tu měl českého spoluhráče, hrál tu se mnou Aleš Kotalík a Michal Rozsíval, ale složení mužstva zůstává věcí manažera, já jsem jen hráč, a tím tedy i malý pán. Naštěstí v týmu hraje ještě jeden Slovák, Marián Gáborík, což je pro mě nakonec stejně příjemné.

Radost Václava Prospala.

LN S ním teď hrajete v jedné formaci s dost kontroverzním Seanem Averym. Jaký je to hráč?
Sean je opravdu vynikající bruslař, má fakt dobrou střelu, ale hlavně umí přihrát, tak se k nám hodí. Samozřejmě že když něco někde vymýšlí, tak je to s ním trochu složité. Ale když se soustředí pouze na hokej a využívá svých předností, tak je velmi platný hráč.

LN Co se stalo, že Rangers tuto sezonu tak výborně začali, a dnes musí tvrdě bojovat o play off?
Tým máme silný a play off určitě uděláme. My jsme mužstvo, které tvrdě pracuje, máme silnou obranu, taky skvělého brankáře. A přestože moc gólů nedáváme, tak jich ale ani moc nedostáváme.

LN Vy jste v Anaheimu kdysi hrával, měl poslední duel pro vás nějakou speciální příchuť?
Abych pravdu řekl, tak ne... Za Ducks jsem hrál jen jeden rok a už je to osm let a život plyne rychle. Já bych dnes ani nenašel cestu do domu, kde jsme bydleli. Pro mě je největší zklamání, jak jsme teď hráli Rangers v Anaheimu jako celek. Budeme tu zůstávat dva dny, hrajeme zase až v sobotu v San Jose, což je silný tým, a v kabině nebude panovat dobrá nálada. Manažer i ­trenéři na nás budou naštvaní. Na golf můžeme zapomenout.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!