Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Extraligové přestupy: Návraty ze severu, aktivní Kometa, změny u mistrů i na Kladně

Český útočník Hynek Zohorna (20) u puku foto: AP

Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k příští sezoně. První květnový den tradičně patřil oznamování a potvrzování řady přestupů. Posily představily Kometa Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Mladá Boleslav, Litvínov i mistrovský Třinec, který stejně jako Kladno ohlásil změny na lavičce.
  19:19

Brněnská Kometa doplnila útok známými tvářemi: ze švédského Oskarshamnu se vrátil Hynek Zohorna, z Pardubic se přestěhoval Robert Říčka a k mužstvu se připojil i Tomáš Rachůnek. Tento týden klub potvrdil ještě příchod Jakuba Konečného ze Sparty. Konkurenci brankářů rozšířil Michal Postava, který dosud působil v Přerově, obranné řady doplnil navrátilec Tomáš Bartejs.

Naopak gólman Dominik Furch z Komety odešel z rodinných důvodů do Mladé Boleslavi, která představila také nového sportovního ředitele Tomáše Vlasáka. Bruslaři se doteď zaměřovali na posilování ofenzivy: získali Jana Buchteleho, Petra Čajku, Stevea Mosese, Aleksiho Rekonena, Zdeňka Doležala a na dvouleté hostování také Dominika Lakatoše.

Posilu už představili i mistři z Třince. Za slezský klub si po šestileté pauze zahraje obránce Bohumil Jank, který opustil Hradec Králové. Adam Polášek má namířeno do Karlových Varů. Na lavičce Ocelářů skončil Vladimír Országh, vrací se za rodinou na Slovensko. Jeho místo zaujmou dva asistenti Marek Malík a Jiří Raszka. Střelec zlatého gólu David Cienciala podepsal v mateřském klubu víceletou smlouvu.

První změny oznámili po zvládnuté baráži kladenští Rytíři, v týmu končí sedm hráčů: brankáři Landon Bow, Mareks Mitens, obránci Jake Dotchin, Chris Martenet, Ondřej Slováček, Jakub Babka a útočník Jakub Klepiš. Nové angažmá si musí hledat i trenér Otakar Vejvoda a asistent Pavel Skrbek.

Krátce po půlnoci se do představování pustily České Budějovice. Na jih Čech zamířil reprezentační útočník a třinecký odchovanec Ondřej Kovařčík, který letos působil ve finském klubu Jukurit Mikkeli. Defenzivu vyztužil Daniel Bukač, novou roční smlouvu s opcí podepsal Jakub Valský. Už v dubnu Motor potvrdil příchod brankáře Milana Kloučka.

Hradec Králové doplní slovenský reprezentační gólman Stanislav Škorvánek. Osmadvacetiletý hokejista přichází na východ Čech z Michalovců. Účastník loňského mistrovství světa podepsal v Hradci Králové dvouletou smlouvu.

Litvínov ohlásil návrat odchovance Josefa Jíchy, který v uplynulém ročníku hrál převážně v Litoměřicích. Chemikům vypomáhal také v semifinále play off, proti Dynamu zapsal jednu asistenci. Z mistrovské Nitry přišel obránce František Gajdoš.

Další kluby odhalovaly posily už v dubnu

K nejaktivnějším oznamovatelům v uplynulém měsíci patřila karlovarská Energie. Do svých řad přivítala útočníky Robina Sapouška, Jana Šíra, Otakara Šika a Ľubomíra Kupča, obránce Radima Šaldu, Davida Moravce a Adama Rulíka. Tým bude mít nově na starosti kouč Pavel Patera.

Během dubna Vary potvrdily také konec dvanácti hráčů, mezi nejvýraznější patří odchody Tomáše Rachůnka, či Jana Hladonika, který míří do Vítkovic. Na stejnou adresu putuje z Litvínova dvojice Patrik Demel a Jindřich Abdul. Na Moravu přichází ze Spišské Nové Vsi kanadský útočník Anthony Nellis, jasné jsou i příchody Jana Bambuly, Patrika Marcela a Petra Haška. Mužstvo povede David Bruk.

Pražská Sparta prozatím provedla nejvýraznější změnu na postu trenéra: Miroslava Hořavu nahradil čerstvý slovenský mistr s Nitrou Antonín Stavjaňa. V týmu skončily zámořské posily Josh Kestner, Stephen Harper a Nick Beaudin, odešli také Jakub Konečný a Jan Buchtele.

Početné loučení absolvovali v Hradci Králové, kde nepokračuje třináct hráčů. Oliver Okuliar podepsal smlouvu s Floridou, mizí i trojice brankářů. Potvrzené jsou příchody statných útočníků Jakuba Poura, Američana Ryana Dmowského a Lotyše Oskarse Batny. Obranné řady doplnil Slovák Dávid Mudrák.

Situaci v brankovišti řeší i Plzeň po odchodu Samuela Hlavaje do Minnesoty, na západ Čech se stěhuje právě z Hradce útočník Christophe Lalancette.

Olomouc oznámila příchod Petra Fridricha, Liberec zase přivedl beka Michala Krutila. Pardubické Dynamo potvrdilo přesun brankáře Dominika Pavláta do zahraničí.

Autor: