Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Rangers? Prý se mívají až moc dobře, říká Prospal

Sport

  17:31
PRAHA - Kolotoč zařizování provází hokejistu Václava Prospala (34). Tu největší starost si už ale vyřešil: zase má kde hrát. Ještě před pár dny byl bez práce a dokola opakoval: "Chci za každou cenu zůstat v NHL." Nakonec ho zámoří vyslyšelo.

Když se v Tampě Bay stal nežádaným zbožím, dohodl se český hokejista na smlouvě s newyorskými Rangers. S těmi Rangers, proti nimž před rokem zahájil sezonu v Praze...
"Jsem šťastný za svou novou šanci," řekl LN. "Věřím, že na špičkový hokej pořád mám."

LN Ale přece jen: není ten paradox s výměnou klubů úsměvný?
Úsměvný? Mně do smíchu poslední dobou moc nebylo. Já nevěděl, na čem jsem. Bylo to nepříjemné, zvlášť když víte, kolik dobrých hráčů je v NHL ještě bez smlouvy.

LN Neříkejte ale, že jste nějaké nabídky neměl.
To ano, zájem byl slušný hned od prvního dne, co jsem byl volný. Párkrát dokonce můj agent dělal rozhodnutí za mě – odmítal některé nabídky, aniž by se mě zeptal.

Rok událostí kolem Václava Prospala

Před rokem se Tampě upsal na 4 roky za 14 milionů dolarů * v říjnu se stal součástí velké události, když proti Rangers zahájil s Tampou NHL v Praze *během sezony se však spíše trápil, v 82 zápasech vsítil jen 19 gólů a přidal 26 asistencí, tým byl druhý nejhorší v lize *v červenci mu vedení klubu dalo výpověď, ze smlouvy ho pak vyplatilo dvěma třetinami z platu pro tři zbývající roky *v půlce srpna se domluvil na angažmá s New York Rangers.

LN To vám nevadilo?
Věděl, co dělá, nabídek bylo fakt dost. Kluby nepočítaly s tím, že bych byl k mání, takže přemýšlely, jak na mě kvůli platovému stropu získat peníze. Prý ať počkám... Já byl ochoten čekat do konce srpna.

LN Nakonec jste kývl dřív. Nevadí vám roční kontrakt na pouhých 1,1 milionu dolarů?
Vlastně pokrývá zbytek mé minulé smlouvy z Tampy. Ale já do Rangers nešel kvůli penězům.

LN Nemám se ptát kvůli čemu, ale kvůli komu, že?
Ano, největší roli sehrál kouč John Tortorella. (Prospala v Tampě loni vedl – pozn. red.) Podal mi pomocnou ruku. Jsem mu vděčný.

LN Byli jste často v kontaktu?
Za poslední dva týdny téměř každý den. Víte, my mezi sebou máme vynikající vztah. Řekl bych, že je daleko za hranicí hráče a trenéra.

LN Co to znamená?
Jsme si blízcí. Párkrát jsem ho navštívil v St. Petersburgu na Floridě, dost jsme spolu prožili. Trochu bych to přirovnal k mým bývalým spoluhráčům Vincentu Lecavalierovi nebo Martinu St. Louisovi.

LN Mimochodem – slyšel jste Lecavalierovo vyjádření lítosti nad vaším odchodem z Tampy?
Byl jsem dojatý. Já z mé strany cítím úplně to samé, jen to podtrhuje naše přátelství. To není jen spoluhráč, to je kamarád na celý život.

LN Vy už jste s tím smířený?
Stalo se, s tím nic neuděláte. Jasně že mi nebylo do smíchu, ale stávají se i horší věci. Strávil jsem tam spoustu let, na druhou stranu to nebyl můj jediný klub. Necítím zášť.

LN Tak zpět k Rangers. Kdy tam plánujete vyrazit?
Teď si vyřizuju pracovní povolení, nová víza. Do toho řešíme bydlení, školu pro syna Vašíka. Ani nevím, kdy je kemp. Je toho hodně.

LN Tušíte, co vás tam čeká?
Neměl jsem ještě moc času nad tím uvažovat. Ale když jsem mluvil s trenérem, říkal, že se tam hráči mají až moc dobře. Chce to změnit.

LN Tedy že nastolí přísnější řád?
Ano. John pochází z vojenského prostředí, své blízké má hlavně z armády. Proto vyžaduje tvrdou disciplínu. Já ho znám, devět měsíců v kuse se věnuje jen hokeji. V Tampě kolikrát rovnou přespával v hale, než aby domů jezdil v noci a ráno se zase vracel. On je tím posedlý.

Autoři:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...