Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Rozpustíme se, zvažují kvůli výluce odbory v zámoří

Sport

  15:05
PRAHA - Zní to jako podivná myšlenka. Hokejové odbory, které se s vedením NHL celý podzim přou o podobu nové kolektivní smlouvy, zvažují, že se rozpustí. A doufají, že by paradoxním způsobem mohly dosáhnout ukončení nekonečné výluky v zámořské hokejové soutěži.

Šéf hráčských odborů NHLPA Donald Fehr (vlevo) a jeho bratr Steven Fehr (vpravo) foto: ČTK

Hokej v zámoří přichází výlukou až o dvacet milionů dolarů denně, . Přesto je dohoda mezi majiteli klubů a hráčskými odbory NHLPA v nadále v nedohlednu. Šéf asociace Donald Fehr proto přišel s novým nápadem, jak donutit majitele k ukončení výluky. To kouzlo se jmenuje decertifikace a znamená, že hráči by svou organizaci jednoduše rozpustili.

Pak by nebyla potřeba žádná kolektivní smlouva (CBA) a NHL by musela zahájit sezonu tak, aby kluby dodržely hráčské kontrakty. Ty jsou za nynější situace platné právě jen při existenci CBA. Fehr už údajně s hráči o možnosti decertifikace hovořil a zjišťuje, jakou by u nich tento krok měl podporu. Je dobře možné, že se hokejisté podobného bouchnutí do stolu leknou.

Decertifikace start sezony znemožní, varuje NHL

Konec NHLPA by totiž ve světě vyvážených vztahů se zaměstnavateli představoval zemětřesení s velmi nejistým výsledkem. Přestala by platit dosavadní pravidla, platové stropy, draft, pojištění i přestupní podmínky, vysloužilí hokejisté by nepobírali penze. A mohlo by to vyvolat také razantní odpověď protistrany.

"Cítíme se hrozně za všechny, kteří mají rádi hokej. Ale pořád pracujeme na tom, abychom zachránili tuto sezonu. A decertifikace by pravděpodobně znamenala dlouhý proces, který by start ročníku úplně znemožnil," varoval zástupce šéfa NHL Bill Daly.

Liga už přišla o 422 utkání, tedy zhruba o třetinu celé základní části. Čím déle výluka trvá, tím víc škod za sebou zanechává. Vedení soutěže už kvůli současným ztrátám sotva přijde se vstřícnějšími návrhy CBA než dosud. A hráči výlukou nakonec prodělají pravděpodobně vyšší částky, než o kolik navíc jim odbory pro budoucnost vyjednají.

Autor: