Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chceme pryč, říká Hudáček. Zahraniční hokejisté v ruské KHL se dostali do patové situace

SLYŠÍM VÁS? Libor Hudáček vzývá slovenské fanoušky, aby mu popřáli ke gólu. foto: Reuters

Ruská invaze na Ukrajinu ovlivňuje i dění v KHL. Hokejovou soutěž v předchozích dnech opustily dva celky – finský Jokerit Helsinky a lotyšské Dinamo Riga. O odchodu začínají uvažovat také zahraniční hráči, jejichž týmy se chystají na play off. „Ocitli jsme se v náročné situaci, chceme se vrátit domů,“ říká třeba slovenský útočník Libor Hudáček.
  16:30

Útočník Dinama Minsk se momentálně nachází v Petrohradu, kde jej čeká první utkání osmifinálové série play off.

Společně s ním obléká dres běloruského celku i brankář Patrik Rybár, který na olympijských hrách v Pekingu dotáhl Slováky k překvapivému bronzu, a dalších devět cizinců včetně českého obránce Jakuba Krejčíka.

„Všichni chtějí pryč, nabízí se alternativa odletu přes Helsinky nebo Litvu. Ale i kdybychom odešli, KHL podle mě bude pokračovat,“ prohlásil pro slovenský web sportnet.sme.sk Hudáček, jehož starší bratr Július chytá za pražskou Spartu.

Kamarád válčí na Ukrajině v ruské armádě, nikdy se tolik nebál jako teď, říká česká hokejistka z Novgorodu

Další slovenský reprezentant Michal Čajkovský naopak podle informací stejného webu o odchodu z Novosibirsku neuvažuje. „Od nás o tom přemýšlí akorát Američan Nick Shore, jinak se normálně chystáme na play off. Samozřejmě sledujeme, co se na Ukrajině děje. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.“

Shore podle posledních zpráv smlouvu s klubem skutečně rozvázal. Ke stejnému kroku sáhl také Geoff Platt, kanadský útočník reprezentující Bělorusko a hrající za Ufu.

Co dál řeší také Češi

Svou bezprostřední budoucnost řeší i čeští hokejisté. V rozhovoru pro pořad Hokej den poté v České televizi to řekl David Tomášek.

Šestadvacetiletý útočník sice strávil většinu sezony v Chabarovsku, ale během her v Pekingu, kde plnil roli náhradníka, přestoupil do Sparty.

S hráči, kterých se situace týká, je ale ve spojení: „Na WhatsAppu máme skupinu z olympiády, kluci to tam řeší. Navzájem zjišťují, jak to u ostatních vypadá.“

Rusové i Bělorusové jsou vyloučeni z hokejového mistrovství světa, nesmí ani pořádat akce

Davidu Skleničkovi to usnadnil Jokerit, ostatní to mají složité. „Hlavně jde o to, aby se dostali domů. Tady už nejde o smlouvu, peníze nebo účast v play off, ale o to, aby se mohli vrátit domů. To možná bude problém.“

Do vyřazovací fáze KHL by mělo zasáhnout osm Čechů. Kromě již zmíněného Krejčíka jde ještě o Lukáše Sedláka, Tomáše Hyku a Romana Willa z Čeljabinsku, Šimona Hrubce z Omsku, Jakuba Jeřábka ze Spartaku Moskva a Lukáše Kloka s Ronaldem Knotem z Nižněkamsku.

„Nemám strach o vlastní zdraví, tanky tu nejezdí a kolem hlav nám nestřílejí, ale nevíme, co bude,“ řekl Knot v rozhovoru pro iDNES Premium a přiznal, že o odletu z Ruska uvažuje.

Jeho spoluhráč, olympijský vítěz Frans Tuohimaa, měl ohledně opuštění Nižněkamsku, který leží tisíc kilometrů východně od Moskvy, okamžitě jasno. Plány mu ale zkomplikovalo uzavření vzdušného prostoru nad Evropou pro ruská letadla.

„Pro nás zahraniční hráče je to docela cirkus, jsme v patové situaci. Každý myslí na to, aby se odsud co nejrychleji dostal,“ uvedl třicetiletý gólman pro televizní stanici Yle.

I ve finském táboře se ale názory liší. Tomi Lämsä, který trénuje Ufu, o ničem takovém neuvažuje: „Zůstáváme tu a normálně pracujeme.“