Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Růžičkovi bude s reprezentací pomáhat i jeho naganský spoluhráč Špaček

Sport

  11:47aktualizováno  12:51
Na co hokejoví odborníci apelovali, to si vzal nový trenér reprezentace Vladimír Růžička k srdci. Vedle Ondřeje Weissmanna si vybral za svého asistenta na lavičce národního týmu i Jaroslava Špačka. Bouřlivák a olympijský šampion z Nagana, který ještě na jaře pomáhal Plzni k extraligovému titulu přímo na ledě, Růžičkovu nabídku přijal.

Jaroslav Špaček na střídačce Plzně. foto: MAFRA - Ladislav Němec.

"Ta funkce bude časově hodně náročná, takže jsem to chtěl probrat především v rodinném kruhu. A druhá důležitá věc je spolupráce s Martinem Strakou v Plzni. Té jsem se nechtěl vzdát, máme rozdělanou nějakou práci, mančaft šlape, v trenérském týmu si rozumíme. Byla by škoda to opustit," řekl Špaček v rozhovoru pro iDNES.cz.

U plzeňského týmu Špaček zůstane do konce sezony. Po květnovém mistrovství světa v Bělorusku se rozhodne, jak to bude vypadat v příští sezoně, jejímž vrcholem je domácí šampionát v Praze.

Růžička, kterého potvrdil ve funkci trenéra českého národního týmu teprve ve středu výkonný výbor svazu, od začátku počítal, že si k sobě ze Slavie vezme Weissmanna.

ČTĚTE K TÉMATU

Tato dvojice se zasloužila o zlaté úspěchy na mistrovství světa v letech 2005 a 2010 či o extraligový titul v roce 2003. Pro Růžičku byl tak logicky první volbou a jako druhého asistenta si přál nějakého zástupce "zlaté" generace. Později přiznal, že oslovil právě Špačka.

"Jsem hodně rád, že to Jarda přijal a Plzeň mu to také dovolila," řekl Růžička agentuře ČTK.

Prezident svazu Tomáš Král se vyjádřil, že vedení českého hokeje nebude Růžičkovi při schvalování asistentů dělat problémy.

Přirozená autorita

Čtyřicetiletý Špaček oficiálně ukončil kariéru v roce 2012 po návratu ze zámořské NHL. V Plzni začal trénovat obránce a v loňském finále play-off proti Zlínu naskočil ze střídačky dokonce na led a pomohl k historickému titulu.

Naganský šampion ovlivnil hráče svým přístupem, také u reprezentace by mohl působit jako jakýsi "motivátor". Vzhledem k tomu, co v minulosti dokázal na ledě, by měl mít přirozenou autoritu hokejistů.

"Určitě se budu starat o obránce, o defenzivní systém, o spolupráci gólmanů s beky. S Ondrou Weissmannem se podělíme o sledování a rozebírání soupeře," prozradil Špaček.

Jaroslav Špaček.

Za úkol bude mít také kontakt s hráči z NHL, kam se Špaček dostal přes švédský Färjestad. Nastoupil za Chicago, Columbus, Edmonton, Buffalo, Montreal a Carolinu celkem k 880 zápasům v základní části. Připsal si 355 bodů za 82 branek a 273 přihrávek. Dalších 61 utkání bylo v bojích o Stanley Cup, v play-off zaznamenal 18 bodů (4+14).

Špaček odehrál za národním tým 118 zápasů a dal osm gólů, třikrát byl mistrem světa.

S Růžičkou se plzeňský odchovanec potkal nejen v naganském týmu, ale třeba také v sezoně 2004/05, kdy při výluce zámořské soutěže odešel z Plzně právě do Slavie.

Oba bývalí reprezentanti si rozumějí i mimo hokej, povahově jsou podobné typy: emotivní s vlastním názorem. Jak bude fungovat jejich spolupráce na trenérské lavičce národního týmu? "Těším se na to," tvrdí odhodlaně Špaček.

Autor: