130 let
Vladimír Růžička (vlevo) je nejžhavějším kandidátem. Ještě před Hadamczikovou rezignací se uvažovalo i o Josefu Jandačovi

Vladimír Růžička (vlevo) je nejžhavějším kandidátem. Ještě před Hadamczikovou rezignací se uvažovalo i o Josefu Jandačovi | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Anketa

Svaz už projevil zájem o Růžičku. Jsme připraveni pomoct, řekla Slavia

Sport
  •   15:57
Novým trenérem hokejové reprezentace po Aloisi Hadamczikovi by mohl být Vladimír Růžička. Vedení svazu už dokonce podle informací redakce kontaktovalo Slavii, ve které má dlouhodobou smlouvu.

Anketa

Souhlasíte s návratem Vladimíra Růžičky na reprezentační střídačku?

ANO 489
NE 186

"Plně si uvědomujeme současnou situaci českého hokeje, na kterou dlouhodobě upozorňujeme, a proto jsme připraveni podat pomocnou ruku," řekl šéf Slavie Richard Benýšek serveru Lidovky.cz chvíli předtím, než Hadamczik složil funkci.

Vše nyní záleží na rozhodnutí samotného Růžičky, který však nemá jasno. I kvůli tomu odmítá jakkoli komentovat své další kroky.

O odchodu Růžičky jsme připraveni jednat

"Vladimír Růžička má ve Slavii platnou dlouhodobou smlouvu, kterou jsme s ním minulý rok prodloužili. Pokud by byl ze strany svazu opravdový zájem, aby Vladimír Růžička vedl národní mužstvo, tak by Slavia byla v těžké pozici, protože na něm staví, ale jednání o jeho případném uvolnění bychom se nebránili. Protože také Slavia si plně uvědomuje současnou situaci, na kterou dlouhodobě upozorňuje a proto je připravena podat českému hokeji pomocnou ruku."

Majitel Slavie Richard Benýšek pro Lidovky.cz

Zkušený kouč dovedl národní tým v letech 2005 a 2010 ke dvěma titulům mistrů světa, v minulosti však už několikrát zopakoval, že si nedovede představit, že by pracoval pouze pro reprezentaci.

"Musím být v denodenním zápřahu," říká Růžička, jenž je silně vázaný na Slavii, ve které působí nepřetržitě od roku 1994. To klubu pomohl k postupu do extraligy a když o několik let později ukončil kariéru, nastoupil v roce 2000 na pozici kouče, kde je dodnes.

"Jsme v těžké pozici, protože na něm stavíme, ale jednání o jeho uvolnění se nebráníme," říká Benýšek. Samotný Růžička by však raději přistoupil na variantu z minulosti - tedy že by s reprezentací vedl souběžně Slavii.

Jasněji by o celé záležitosti mohlo být ve středu, kdy zasedá výkonný výbor hokejového svazu. Právě on je orgánem, který volí trenéra národního týmu.

Autoři: Martin Křížek