Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šampioni z Plzně zahájili přípravu na ledě, osud Straky je nejistý

Sport

  16:53
PLZEŇ - Hokejisté plzeňské Škody absolvovali v pondělí na ledě ČEZ arény první povinný trénink na ledě. Trenérský tým pod vedením Milana Razýma měl k dispozici pětadvacet hráčů do pole a čtyři brankáře, mezi nimiž byl prozatím i Marek Mazanec, jenž však brzy zamíří do zámoří bojovat o svoji pozici v Nashvillu.

Nové posily. Ján Sýkora a Radek Duda. foto: FOTO: MAFRA - Ladislav Němec

V jinak kompletním týmu úřadujících mistrů chyběli pouze kapitán Martin Straka, který si užívá dovolenou v Dubaji, a také Ryan Hollweg doléčující problémy s třísly. Novými tvářemi jsou gólmani Lukáš Mensator s Matějem Machovským, obránce Daniel Seman a útočníci Radek Duda a Ján Sýkora.

"První týdny budou především kondiční, třikrát týdně chceme trénovat dvoufázově. Dvoutýdenní volno po suché části přípravy měli kluci hlavně na psychický odpočinek. Věřím, že jsou profesionálové a pracovali na sobě i ve svém volnu," prohlásil po skončení tréninku Razým.

"Máme zaběhnutý model přípravy z loňské sezony, na kterém jsme toho příliš nezměnili. Máme s kolegy z čeho vycházet," doplnil kouč, jenž na plzeňské střídačce zahajuje druhý ročník v pozici hlavního trenéra.

Nové pravidlo se zařazováním juniorů přijal jako výzvu. "Je nás na ledě hodně, ale o nějakém zužování kádru zatím neuvažujeme. Chceme postupem času vyzkoušet více mladých, abychom v předzávodním období zjistili, jak na tom jsou," vysvětlil Razým vysoký počet hráčů na ledě.

K pokračování hráčské kariéry hrajícího majitele Straky se vyjadřoval zdrženlivě, i když se očekává, že čtyřicetiletý olympijský vítěz z Nagana nebude na prahu nové extraligové sezony scházet. "To jo otázka spíš pro Martina (Straku). Zatím je na dovolené, věříme, že se vrátí v pohodě." Přestože se nepodařilo dotáhnout ke zdárnému konci příchod nejmenovaného šikovného praváka, kterého mělo vedení v hledáčku, s posilami je spokojený.

Špaček na střídačce zůstane

"Pracujeme s tím, co je. A myslíme si, že ten tým byl vhodně posílen. Osobně bych příchod jednoho útočníka-praváka do přesilovkové formace uvítal," přiznal Razým, po jehož boku by se během sezony znovu měl na střídačce objevit také trenér obránců Jaroslav Špaček, který dopomohl nečekaným naskočením na led k zisku mistrovského titulu.

"Jarda miluje hokej, to nám už ukázal. Naše spolupráce se osvědčila, takže věříme, že nám zase několikrát týdně na tréninku bude pomáhat a předá klukům ty své bohaté zkušenosti," nastínil spolupráci Razým, jenž plánuje pokračovat v dosavadním herním stylu. "To znamená útočný hokej. Do nově příchozích kluků musíme dostat naši taktiku. Věřím, že nám pomohou splnit naše postupné cíle," doplnil Razým.

První přípravný zápas čeká Škodu příští týden ve středu proti Ústí nad Labem, poté bude následovat osm duelů v rámci European Trophy. Cestu za obhajobou zlata pak načnou Západočeši v prvním extraligovém kole v pátek 13. září na domácím ledě proti Vítkovicím.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...