Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Selhali jsme na vhazování, povzdechl si Pešán. Chválil nováčky, ale také parádní finské přesilovky

Sport

  19:12
Moskva - Nasadil do utkání hned šest reprezentačních nováčků. A ti i přes porážku s hokejisty Finska 3:4 podle trenéra Filipa Pešána obstáli. Víc ho mrzela špatná práce na vhazování, spolu s méně efektivními přesilovými hrami ji Pešán označil za důvod čtvrteční prohry na moskevském turnaji Channel One Cup.

trenér hokejistů Liberce Filip Pešán foto: MAFRA

„Při hře pět na pět jsme hráli vyrovnaně, ale měli jsme trochu problémy v obranném pásmu. Utkání rozhodly speciální formace, Finové dali o jeden gól v přesilovkách více než my. To nám chybělo alespoň k prodloužení,“ tvrdí Pešán.

Čeští hokejisté podlehli Finsku 3:4.
Čeští hokejisté podlehli Finsku 3:4.

Překvapili vás Finové v přesilovkách?
Neměli jsme je úplně načtené, jejich tým jsme v takovém složení dnes viděli poprvé, přesto jsme nějaké signály tušili. Jenže oni to sehráli parádně, na střely z první, na to jsme nestíhali reagovat. Ne, že bychom oslabení sehráli extrémně špatně, spíš nám obecně nešla vhazování. A v našem oslabení právě to bylo fatálním selháním. Hrát proti Finům celé oslabení v obranném pásmu, to je nadlidský úkol, neulevili jsme si.

Je to taková věc, která není na první pohled vidět?
Ono to je vidět, kdo se na ten hokej dívá trochu erudovaněji, tak vidí velký rozdíl ve hře na kotouči a bez něj. My jsme museli Finy celou dobu nahánět. Bohužel se nám na poslední chvíli omluvili ryzí centři, takže nám je hrají křídla. Bylo to vidět.

V kabině se o tom mluví. Nelze si toho nevšimnout, říká brankář Furch o protestech v Bělorusku

Co byste řekl k nováčkům?
Na to, s jakým soupeřem jsme hráli, obstáli. Velmi těžkou roli měl Petr Kodýtek, který naskočil nejdříve do oslabení a pak nahradil zraněného Sedláka, ale popral se s tím. Nováčci nepropadli, pro ně to bude obrovská zkušenost. 

Jak je na tom Sedlák?
Přesnou diagnózu ještě nevím (krátce po zápase), jdu se na něj teď podívat, ale měl zranění v horní části těla, proto stejně jako Andrej Šustr nedohrál.

Ještě k nováčkům, Lukáš Jašek si připsal gól a asistenci.
Měl dobrý zápas, ale že měl dva body, nic neznamená. Odehrál slušný první zápas za reprezentaci, ale bylo tam spoustu chyb a prohraných soubojů. Jestli chce hrát v NHL, musí daleko víc zabrat. Udělal první dobrý krok.

Ještě něco byste pochválil?
Nováčci ustáli konkurenci velmi zkušených soupeřů, tým hrál celkově relativně kompaktně, nebyly tam vyloženě hromady nesystémových chyb. Přestože jsme prohráli a na můj vkus nezvládli až moc těch menších soubojů, tým držel a bojoval do posledních minut o vyrovnání.

Jak se vám zdála první formace s Jaškinem, Kašem a Nestrašilem?
Trénují spolu den, den a půl... Neodehráli špatný zápas, dali branku, to je dobré pro sebevědomí, ale i oni prohrávali vhazování. Na tom musíme zapracovat.

Autor: