Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skvělý útok, mizerná obrana. Sparťané v úvodu sezony ztrácejí ohromné náskoky

Brankář Sparty Jakub Sedláček, Michal Bulíř z Liberce a Robert Říčka ze Sparty v souboji o kotouč. foto: ČTK

PRAHA - Opět měli pohodlný náskok a našlápnuto k velkému vítězství. Podruhé ale sparťanští hokejisté zklamali. V Liberci ztratili vedení 6:2 a 7:3, když nechali třígólového Michala Birnera rozhodnout v prodloužení pro domácí. „Polevili jsme, začátek extraligy je syrový,“ uznal pražský útočník Vladimír Růžička.
  17:07

Na jednu stranu musí Spartu těšit, jak v úvodu nové extraligové sezony dokazuje, že nejlepší soupeře může ztrapňovat. Naopak ji musí děsit, jak snadno umí psychicky zpohodlnět a nechat si slibný výsledek sebrat.

Skóre po dvou zápasech s Plzní a Libercem mluví za vše: 14:14.

V prvním kole vedla Sparta nad Plzní 6:3, výhru zachránila až v prodloužení díky obránci Janu Košťálkovi. Do té doby marně bránila skvělou plzeňskou dvojici Milan Gulaš - Tomáš Mertl.

V neděli vedla v Liberci dvakrát o čtyři góly, jenže přišel nejen hattrick Michala Birnera a Pražané trapně prohráli 7:8 v prodloužení.

„Polevili jsme, oni zbraně nesložili,“ uznal Růžička. „O body jsme se připravili sami. Liberec má sice výborný tým a hraje se u něj těžko, i přesto si myslím, že bychom měli takový zápas udržet a vyhrát.“

Libor Hudáček se snaží překonat brankáře Sparty Matěje Machovského.
Radost hokejistů Sparty

„Trenéři na obou stranách byli zralí na blázinec,“ řekl asistent trenéra Sparty Jaroslav Nedvěd. „Možná už jsme se viděli jednou nohou v autobuse a přemýšleli o tom, že si uděláme hezkou neděli. Totálně jsme propadli, přitom jsme se obranné činnosti věnovali.“ 

Zlom nastal ve třetí třetině, kdy rozjetý Michal Bulíř bez přípravy propálil v přesilové hře Matěje Machovského a snížil na 5:7. „Liberec na nás vletěl, neměl co ztratit. A my je akorát dostali na koně,“ mrzelo Růžičku.

Pak přišly chvíle Michala Birnera, jeho první gól poslal do brány náhradníka Pražanů Jakuba Sedláčka, následovalo vyrovnání a prodloužení. V něm při přečíslení Birner dokončil hattrick. „Nejsem žádný extra střelec a každý gól je hezký. Jsem rád, jak celý tým na vývoj zareagoval,“ těšilo ho.

To Sparta ustrnula.

„Začátek ligy je ale vždy takový syrový. Musíte přivyknout tempu a výkon všech ještě není stoprocentní. Kolikrát se dělají chyby, které se v pokročilejší fázi sezony už nestávají,“ hájil bodové ztráty Růžička.

Obranou se Sparta pyšnit nemůže, sebevědomí jí udržuje vynikající ofenziva, kterou trochu překvapivě táhne po zranění Marka Kvapila obránce Jan Košťálek (3+2). Čtyři asistence dosud rozdal útočník Lukáš Pech, třikrát se trefil kapitán Michal Řepík. Boduje i Růžička (0+3).

Otázkou je, s jakým sebevědomím bude pokračovat Matěj Machovský, který obdržel ze 66 střel 12 gólů. Nebo ve čtvrtek proti mistrovskému Třinci dostane šanci Sedláček?

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...