Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

NBA? Nová sezona bude klíčová, ví po skvělém MS Ondřej Balvín

Ondřej Balvín v souboji se Srbem Nikolou Milutinovem v zápase MS o páté místo. foto: Reuters

PRAHA - V sestavě české reprezentace na právě skončeném mistrovství světa se svými 217 centimetry jasně vyčníval. Vidět byl však rovněž svými výkony pod košem. Tedy pod oběma koši. Ondřej Balvín pomohl k dosažení historického šestého místa mnoha body, doskoky i spolehlivou obranou.
  11:55

„Byl to skvělý turnaj, Češi jsou najednou hrdí na basket. Ale zároveň to musí být základ úspěchu, ne jednohubka,“ velí Balvín, který ví, že mu úspěšný šampionát může pomoci i v individuální kariéře. V tak povedené vystoupení v Číně ještě před třemi týdny věřil málokdo. Hlavním důvodem byla slabší podkošová sestava. V průběhu přípravy se totiž kvůli zranění omluvil nejlepší český pivot Jan Veselý – hvězda tureckého Fenerbahçe, jednoho z nejlepších klubů Evropy. Navíc nebyl jasný start Martina Kříže, který na poslední chvíli doléčoval zraněnou achilovku. O to vyšší tlak směřoval na šestadvacetiletého rodáka z Ústí nad Labem. On však svou roli zvládl na výbornou.

„Přišli jsme o jednu z hlavních hvězd, je to velká škoda. Ale zase je tu šance pro ostatní. Musíme pracovat s tím, co máme, nemůžeme se na nic vymlouvat,“ hlásil Balvín ještě před šampionátem. Vzal si osobně kritiku expertů, že pod košem bude mít tým velké potíže, a díru se rozhodl sám zacelit. Po slabším úvodním duelu s hvězdnými Američany převzal taktovku a stal se tahounem.

Rozjížděl se postupně

Nejvíc zářil v těch nejdůležitějších zápasech, Turky při pojištění postupu ze základní skupiny pomohl „složit“ 17 body, hned poté při senzační výhře nad Brazílií přidal bodů 15. Třikrát v turnaji dosáhl na cenný double double, tedy dvouciferné číslo v bodech a doskocích.

„Na individuální čísla tolik nekoukám. Největší odměnou je, že jsme vrátili český basket na globální mapu. Musí to být základ k tomu, že můžeme produkovat talenty a měřit se s ostatními na velkých úrovních. Je spousta takových malých zemí, kde je basket oblíbený, a mezi nimi chceme být,“ soudí Balvín.

Ondřej Balvín v souboji se Srbem Nikolou Milutinovem v zápase MS o páté místo.
Ondřej Balvín bojuje na MS v Číně o páté místo pro českou reprezentaci.

Přestože se k vlastním statistikám neupínal, jeho výkony musely upoutat zraky skautů evropských i světových velkoklubů. Borce, který zapisoval průměrně přes devět bodů a osm doskoků na zápas, teď mohou mít zpátky v hledáčku i v jím vysněné NBA.

„Nějaký kontakt tam pořád je. Přes léto jsem teď byl v Utahu na minikempu a říkali mi, že jsem se jim líbil, ale že nehledají nikoho na mé pozici,“ přibližuje. „Je to spíš otázka toho, jak zvládnu příští sezonu. Když se podaří a zapracuju na určitých činnostech. Otevřené to je, ale teď to absolutně neřeším. Soustředil jsem se na nároďák a teď na veledůležitou sezonu v Bilbau,“ naznačuje Balvín plán na příští měsíce, které stráví po přestupu z Gran Canarie znovu ve Španělsku. Stejně jako každý rok od odchodu z pražského USK před devíti lety s výjimkou roční anabáze v Bayernu Mnichov v roce 2016.

Houston těsně nevyšel

Už jednou měl do NBA opravdu blízko, když pro něj před třemi lety Houston Rockets dokonce připravili smlouvu, z jejího podpisu ale nakonec sešlo a Balvín skončil v Německu. Tehdy si uvědomil to, co dlouhodobě tvrdí první Čech v nejlepší lize světa Jiří Zídek: „Někdy je zkrátka nejdůležitější být ve správný čas na správném místě.“

V Číně udělal další důležitý krok směrem k naplnění snu. Teď to jen musí potvrdit v nové sezoně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!