Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Z naprostého dna za dva roky na vrcholu. Přitom českým basketbalistům nevěřili ani jejich šéfové

Tomáš Satoranský zažil během dvou let zcela rozdílné pocity. foto: Reuters

Názor
Fanoušci, kteří před dvěma roky přijeli do Kluže, aby podpořili české basketbalisty na mistrovství Evropy, přijímali jednu tvrdou ránu za druhou.
  5:00

KOMENTÁŘ: Basketbaloví fanoušci pláčou. Reprezentace se řítí po podivných krocích ke dnu

Nejprve museli skousnout, že do Rumunska nepřijel ani jeden ze tří klasických pivotů (Petr Benda, Jan Veselý, Ondřej Balvín), střelci Blake Schilb a David Jelínek ani kapitán Pavel Pumprla. A přitom zdaleka ne všichni kvůli zdravotním potížím. 

Pak museli vytrpět, že na samotném turnaji po utrápených výkonech vyhráli z pěti duelů jen s domácími Rumuny, a z velice hratelné skupiny nedokázali postoupit do osmifinále.

Museli sledovat frustrovaného Tomáše Satoranského, který otevřeně po turnaji kritizoval vztah českých hráčů k reprezentaci.

Čeští basketbalisté na letišti v Praze.

Naštvané české srdcaře, které namlsalo sedmé místo z předchozího ME ve Francii a solidní výkony na olympijské kvalifikaci v Srbsku, pak po návratu domů dorazily hlasy vrcholných představitelů po losu kvalifikace na MS.

Ano, toho světového šampionátu, který v neděli skončil pro české basketbalisty senzačním 6. místem.

Trenér Ronen Ginzburg a místopředseda českého basketbalu Zdeněk Bříza navzdory hratelné skupině s Finskem, Bulharskem a Islandem otevřeně prohlašovali, že hrát o postup není českou prioritou, protože tou je až další EURO v roce 2021.

A tady se všechno zlomilo.

Hráči navzdory nedůvěře vedení reprezentace ani svého kouče prošli skupinou jen s jednou prohrou. A především bez obou největších opor Satoranského a Veselého. Jako by se chtěli bafuňářům vzepřít a ukázat jim, že i oni basketbal umí.

Loni v září pak už i se dvěma zmíněnými hvězdami v parádním zápase před dosud nevídanými osmi a půl tisíci porazili doma Rusko, vše dovršili postupem na šampionát po 37 letech, když vyhráli v Bosně a Hercegovině.

První euforický moment pak ještě přiživil prosincový los, který poslal český tým do skupiny s gigantem všech gigantů - Spojenými státy americkými.

Semknutý tým nesrazila těžká skupina s ambiciózními Turky a energickými Japonci, ani absence Jana Veselého, nejlepšího hráče Euroligy za uplynulou sezonu.

A k zemi je neposlala úvodní porážka s USA o 21 bodů. Naopak.

Solidní výkon Čechy nakopl k povinné výhře s Japonci a díky smolné prohře Turecka s USA se před nimi objevila velká šance - v přímém souboji bojovat s Turky a postup do osmifinále.

Tomáš Satoranský piluje s koučem Ronenem Ginzburgem taktiku na Srby.

Všichni bezvěrci na svazu se pak museli divit, že vedle celý turnaj výborných Satoranského, Bohačíka a Hrubana předvedli konečně velmi dobrý výkon i pivoti Auda s Balvínem či pětatřicetiletý veterán Schilb.

Češi především vynikající obranou a rychlými protiútokyporazili Turky a v následném duelu zcela smazali z palubovky dosud suverénní Brazilce.

Díky dostačující prohře dokázali postoupit senzačně do čtvrtfinále přes Řecko s nejlepším hráčem NBA Janisem Antetokounmpem. 

V boji o postup do semifinále sice Češi nestačili na Australany a nesplnil se jim tak sen bojovat o přímou účast na olympiádě v Tokiu, mohli si však zahrát další dva zápasy o umístění s Polskem a hvězdami zřejmě nejnabitějším týmem šampionátu ze Srbska.

Výsledkem je vyrovnání československého maxima na MS šestým místem.

A především euforie, kterou jízda outsiderů turnajem vzbudila u české veřejnosti, jež dosud basketbal u nás z objektivních důvodů úspěšně ignorovala.

Ačkoliv se v právě končícím roku nekonala olympiáda ani žádná velká fotbalová...
Tomáš Satoranský se Srbem Stefanem Jovičem obrat nenechal.

A teď najednou každý toužil zápas českých kluků vidět v televizi. A někteří z nich v neděli večer poděkovat hráčům osobně na letišti. Český basket tak už není jen nejbohatší český sportovec Satoranský.

Tímto však celá pohádka nekončí. Příští rok v červenci bude hrát úspěšný tým i s Veselým olympijskou kvalifikaci. A i kdyby v supertěžké cestě na šampionát neuspěl, má možnost na reparát na domácím mistrovství Evropy o rok později.

Budoucnost českého basketu je velmi růžová, v což před dvěma roky nevěřil ani ten největší optimista.

Díky, kluci! 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!