Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nad Tatrou se blýská. Slováci opět padli a postup do čtvrtfinále se vzdaluje

Sport

  15:00aktualizováno  21:45
PETROHRAD/PRAHA - Po „povinných“ vítězstvích nad Maďarskem a Francií se dostávají slovenští hokejisté do velkých potížích. Po debaklu 1:5 od Německa prohráli také s Běloruskem 2:4 a jejich šance na postup do čtvrtfinále dostaly povážlivé trhliny. V „české“ skupině A porazili Švýcaři gólem z 59. minuty Lotyše 5:4 a díky tříbodové výhře se posunuli na druhé místo tabulky.

Slovensko vs. Bělorusko. foto: Reuters

Slováci ve snaze odčinit vysokou porážku 1:5 s Německem z minulého utkání začali pozorně a patřila jim i první velká šance, Sekeru ale na začátku sedmé minuty vychytal Koval. V 11. minutě měli Bělorusové obrovskou příležitost k otevření skóre, když jim Marcinkův faul přihrál minutu a půl přesilovky pět na tři, jenže ji promarnili.

PODROBNÁ ON-LINE REPORTÁŽ ZE ZÁPASU SLOVENSKO - BĚLORUSKO!

Druhá třetina začala kratičkou slovenskou přesilovkou čtyři na tři, na niž navázala dvojnásobná početní výhoda v délce minuty a čtvrt. Slováci ji však zkrátili úvodním gólem, když Sekera skvěle využil zacloněný Kovalův výhled a poslal svůj tým do vedení. Běloruský gólman se pak vyznamenal proti Graňákovu zakončení. Další šance zůstaly nevyužity až do 37. minuty, kdy Mikušovu ránu tečoval Jurčo a zvýšil.

Vitalij Koval proti Slovensku.
Slovensko vs. Bělorusko.

Ve třetí třetině přišel s ohledem na dosavadní obraz hry a do té doby bezzubé a zdánlivě unaveně působící Bělorusy hodně překvapivý obrat. Načal ho nešťastnou tečí Gotovcovy rány ve 43. minutě Mikuš. Před polovinou třetí části využil Réwayova bídného přístupu k bránění Gavrus, namířil si to nejkratší cestou do útočného pásma a propálil Hudáčka.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku

Skupina A - Moskva:

Švýcarsko - Lotyšsko 5:4 (0:0, 3:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 24. Niederreiter (Andrighetto, Diaz), 27. Niederreiter (Du Bois, Diaz), 29. Hofmann (Andrighetto, Schappi), 46. Andrighetto (Geering), 59. Blum - 34. M. Redlihs (Sotnieks, Cibulskis), 38. M. Redlihs (Sotnieks, Cibulskis), 39. Keninš, 47. Širokovs (Galvinš, Daugavinš). Rozhodčí: Mayer (USA), Sidorenko (Běl.) - Lederer (ČR), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 5:6, navíc Džerinš (Lot.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 5692.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann - Ambühl, Hollenstein, Walser - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Schappi, Andrighetto - M. Wieser, D. Wieser, Walker. Trenér: Patrick Fischer.

Lotyšsko: Masalskis - M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Cibulskis, Jerofejevs, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - Indrašis, Džerinš, Bukarts - M. Redlihs, Meija, Pavlovs - Abols, E. Kulda, Bičevskis - Širokovs. Trenér: Leonids Beresnevs.

Švédsko - Kazachstán 7:3 (3:1, 3:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Backlund (Omark, Larsson), 16. Klasen (Nyquist, Wennberg), 17. Larsson (Norman, Sjögren), 25. Nyquist (Wennberg, Klasen), 29. Nyquist (Omark, Ericsson), 31. Wennberg, 55. Nyquist (Fransson, Wennberg) - 20. Boyd (Dawes), 47. Markelov (Puškarjov, Solarjov), 48. Savčenko (Rymarjev, Poluektov). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 8729.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Rosén, Klasen - Norman, Sjögren, Lundberg - Wennberg, Cehlin, Ritola. Trenér: Pär Marts.

Kazachstán: Kolesnik (25. Poluektov) - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Krasnoslobodcev, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Puškarjov, Markelov - Panšin, Solarjov, Grents. Trenér: Andrej Nazarov.

Skupina B - Petrohrad:

Slovensko - Bělorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 21. Sekera (Réway, Daňo), 37. Jurčo (Mikuš, L. Hudáček) - 43. Gotovec (Lisovec), 49. Gavrus (Gotovec, Kovyršin), 55. Stěpanov (Lisovec), 58. Linglet (Platt, Lisovec). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 3172.

Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Šťastný - od 21. navíc Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.

Bělorusko: Koval - Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Djukov, Korobov, Ustiněnko - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Pavlovič, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.

Finsko - Maďarsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 37. Ohtamaa (Komarov), 50. M. Koivu (Mikael Granlund), 57. Barkov (Laine, J. Jokinen). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Piechaczek (Něm.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 1:7. Využití: 1:0. Diváci: 3794.

Finsko: Saros - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kivostö, Salmela, Ohtamaa - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.

Maďarsko: Vay - Wehrs, Szirányi, Dudás, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Garát, Mestyán - Kóger, Sarauer, Galló - Benk, J. Vas, K. Nagy - Sofron, Bartalis, G. Nagy - Magosi, Sebök, Erdély. Trenér: Rich Chernomaz.

Probuzení Bělorusové pak využili velkou nejistotu, která se vkradla do slovenských řad. V 55. minutě vzal na sebe Stěpanov zakončení přečíslení ve třech proti dvěma a dokonal obrat. Snahu Slováků o vyrovnání pak v 58. minutě nekompromisně ukončil po dalším přečíslení bez přípravy střílející Linglet a do vývoje už se pak nepromítla ani zoufalá power play Slováků.

Ti budou mít hodně práce, aby ještě stihli proklouznout do vyřazovacích bojů o medaile, protože v jejich zbývajícím programu v rámci základní skupiny na ně čekají postupně Kanada, Finsko a USA.

Švýcaři přetlačili Lotyše

V Ledovém paláci v Moskvě se zajímavé momenty začaly dít až od druhé třetiny. V úvodní dvacetiminutovce byli sice Švýcaři střelecky aktivnější, Masalskise v lotyšské brance však nepřekonali a nekapituloval ani jeho protějšek Berra.

Bezbrankový stav změnil až ve 24. minutě v přesilové hře Niederreiter. Útočník Minnesoty potvrdil rostoucí výkonnost na turnaji a skóroval i v další početní výhodě. Ještě radostněji to pro Švýcary vypadalo ve 29. minutě, kdy se Andrighettova střela odrazila od brusle Hofmanna a skončila v lotyšské brance.

Hráči ze země Helvétského kříže však dokázali ještě do konce třetiny o třígólový náskok přijít. Niederreiterův počin totiž dokázal napodobit Redlihs, jenž se také dvakrát prosadil v přesilovkách. Ve 39. minutě poté překonal Berru potřetí Keninš a začínalo se opět od nuly.

Ve 46. minutě posunul Švýcarsko zpět do vedení Andrighetto, Lotyši však dokázali ještě jednou srovnat. Na gól Bluma 89 sekund před koncem ale už odpovědět nezvládli.

Švédové neměli v Kazachy větší problém

Do první šance se dostal Krasnoslobodcev, ale Fastha nepřekonal a následně začali úřadovat Švédové. Ve 13. minutě otevřel skóre Backlund, poté přidali góly Klasen a Larsson.

Kazaši sice potvrdili, že se jim daří v přesilových hrách, a sekundu před koncem první třetiny snížili po spolupráci zámořských posil, hned ve druhé dvacetiminutovce Tři korunky definitivně rozhodly o své výhře.

Po čtvrté brance Nyquista nahradil Kolesnika v kazašské brance Poluektov, ani on ale dlouho čisté konto neudržel. Ve 29. minutě jej překonal Nyquist a na 6:1 zvýšil dokonce v oslabení Wennberg. Poté navíc Omark neproměnil trestné střílení, na které se do branky vrátil Kolesnik.

Kazachstán se však nevzdal a ve třetí třetině se mu podařilo utkání zdramatizovat. Nejprve snížil Markelov, poté překonal Fastha střelou od modré Savčenko a kouč Švédů Marts si musel vzít oddechový čas, aby se jeho svěřenci vrátili zpět ke své hře.

Další drama se už nekonalo, i když Kazaši mohli ještě snížit v dalších přesilovkách. Místo toho však v oslabení podruhé inkasovali a Nyquist se stal po francouzském útočníkovi Sachovi Treillemu druhým hráčem, jenž na MS vstřelil hattrick.

Finové se trápili s Maďary

Maďaři, kteří jako nováček mezi elitou dosud nebodovali, statečně drželi s favorizovanými Seveřany krok a bezbrankový stav až do konce druhé části. Výhru zajistili Finům Atte Ohtamaa, Mikko Koivu a Aleksander Barkov. Čisté konto vychytal mladý gólman Juuse Saros.

Zatímco Maďaři se do soupeře s chutí zakousli, Finové začali vlažněji. Změnu skóre nezvládla obstarat ani vycházející hvězdička Laine a do pohody nedostala mužstvo ani 81 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři. K výbornému výkonu se totiž rozchytal strážce maďarské branky Vay.

Ten se během druhé části hodně zahřál, neboť Finové ho zasypali velkým počtem ran a vyhráli prostřední dějství na střely mezi tyče drtivě 25:3. Dlouho jim to ale nebylo vůbec nic platné. Maďaři s vynikajícím Vayem odolávali. Zuby si na něm vylámali kromě jiných Koivu, Lindell a Barkov. Nakonec na něho našel recept bek Ohtamaa, který ho prostřelil z kruhu pro vhazování až ve 37. minutě.

Pojistka Finů přišla poté až v polovině třetí třetiny, kdy zvýšil po přečíslení Koivu. V 54. minutě hráli Finové přesilovku, na níž po pár vteřinách navazovala další, a Barkov uzavřel výsledek. Vay se i tak stal maďarským hrdinou, když v utkání pochytal celkem 48 střel.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!