Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Slováci na hraně. Za jakých okolností ještě mohou postoupit?

Sport

  14:57
Košice - Ještě v pondělí se na jejich hlavy snášela vlna chvály, přestože prohráli s favorizovanou Kanadou 5:6 zatím nejparádnější duel hokejového šampionátu na domácím ledě. Ve středu v noci už byla nálada ve slovenském týmu jiná. A také na tribunách košického stadionu. Jestliže alespoň bod s Kanadou sebral našim východním sousedům krutý gól v oslabení 1,8 vteřiny před koncem základní hrací doby, za prohrou 2:3 s Němci lze hledat fatální zaváhání.

Zklamaná střídačka slovenských hokejistů foto: Reuters

Vždyť Slováci vedli ještě necelé dvě minuty před koncem duelu 2:1, byli jasně lepší, a byť soupeř odvolal brankáře, nebyl extrémně nebezpečný. Jenže při power play Německa nevyhodil kotouč zkušený bek Martin Marinčin a Marcus Eisenschmid vyrovnal. Aby toho nebylo málo, stejný hráč se půl minuty před koncem nepochopitelně zamotal s kotoučem na útočné modré čáře a do té doby nevýrazná hvězda Němců Leon Draisaitl vstřelil rozhodující gól. 

„Zahrál a zhodnotil obě situace špatně. Přitom je po Andreji Sekerovi druhým nejlepším bekem týmu. Možná hrály roli pocit zodpovědnosti, trochu psychická labilita a čekání na konec,“ zhodnotil závěr duelu pro iDNES.cz Vladimír Vůjtek starší, který slovenskou reprezentaci dovedl ke stříbru na MS 2012. „Němci hráli šedesát minut, my polevili. Ale každý z nás musí vědět, kolik času v zápase ještě zbývá,“ zuřil právě Sekera. Nelze se divit, vedle Kanady a Německa odehráli svěřenci kanadského kouče Graiga Ramsaye fantasticky také souboj s Finy, ovšem i v něm padli (2:4).

 Na krásu se ale nehraje, na smůlu také ne.  Rozhodují chyby a za ty Slováci především s Němci draze zaplatili. Dokonce tak, že trefa Draisaitla dost možná nerozhodla jen vzájemný souboj, ale i postupovou tajenku.

Němce může domácí reprezentace předstihnout už jen shodou okolností. Nyní naopak musí věřit v jejich motivaci a sílu v dalších zápasech. Aby těch paradoxů nebylo málo, měli by Slováci v dalších zápasech fandit i Kanaďanům, jejichž hymnu po prohře vypískali.

online reportáž z utkání francie - slovensko sledujte zde

 Důvod je nasnadě. Pokud chtějí ještě poprvé po šesti letech postoupit do čtvrtfinále turnaje, působí nejreálněji cesta skrze Američany, které dokázali Sekera a spol. na úvod nečekaně porazit.

Na tento puk Marek Čiliak nedosáhl. Slovensko nestačilo na Němce poměrem 2:3.
Momentka ze zápasu Slovensko - Německo.

 Kvalitní, leč mladý výběr USA má totiž před sebou vedle zápasu s Dány právě soubojs Němci a zámořské derby s Kanaďany. A při očekávaném sobotním triumfu nad Seveřany už pak mohou získat ze dvou závěrečných zápasů maximálně bod. Mimochodem, bitva USA – Kanada celý program skupiny příští úterý uzavírá. Tyto předpoklady pochopitelně ale platí jen ve chvíli, kdy Slováci vydolují ze svých tří zápasů plný počet devíti bodů. „Nesmíme se vzdávat. Musíme třikrát vyhrát a doufat, že nám někdo pomůže,“ burcuje sebe,spoluhráče i fanoušky Sekera. První šanci přejít od slov k činům při plnění „mission impossible“ dostane dnes odpoledne proti Francii. Přidají Slováci konečně ke kvalitní předváděné hře také psychickou sílu?

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč