Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Další hokejový milník. Do NHL přichází první Číňan

Sport

  17:55
PRAHA/SUNRISE - Při sobotním draftu NHL se odehrál historický moment. Sítem talentů poprvé prošel hráč narozený v Číně. Andonga Songa si vybrali New York Islanders.

Andong Song prošel draftem NHL jako první hokejista narozený v Číně foto: twitter.com/NYIslanders

Když mu v jeho šesti letech matka navrhovala, aby se dal na nějaký sport, vybral si na Čínu hodně netradiční - lední hokej. „Byla to zkrátka jedna z možností,“ komentuje zpětně tuto volbu lakonicky Song, který si tento koníček brzy zamiloval.

Láska k hokeji ho teď dostala až do NHL. V sobotním draftu si osmnáctiletého obránce vyhlédli New York Islanders. A určitě to nebylo jen proto, že jejich spolumajitel (Charles Wang) se také narodil v Číně.

Další hráči NHL z hokejově exotických zemí

  • Richard Park (Jižní Korea) - Podobná cesta jako u Songa. Ve třinácti se přestěhoval do Severní Ameriky, kde byl v roce 1994 draftován Pittsburghem. Poté vystřídal ještě pět týmů.
  • Claude Vilgrain (Haiti) - Ve své vlasti pobyl jen tři měsíce, pak putoval s rodinou do Quebec City. V NHL prošel třemi týmy, nejúspěšnější sezonu prožil v New Jersey v letech 1991-92.
  • Ed Hatoum (Libanon) - V padesátých letech minulého století emigroval do Kanady. Působil v Detroitu a Vancouveru, neodehrál ale ani padesát utkání.
  • Rumun Ndur (Nigérie) - Tvrdý obránce hrál v nejlepší hokejové lize světa v devadesátých letech. Poté ještě zamířil do Rakouska a Slovinska.
  • Greame Townshend (Jamajka) - Neprošel draftem, přesto byl pět let hráčem NHL. Později se stal historicky prvním trenérem jamajského národního týmu.

Song brzy pochopil, že Čína pro jeho hokejový rozvoj nebude ideální. „V Pekingu byla jen dvě kluziště a to ještě bez pořádných rozměrů,“ popisuje své začátky. V devíti letech se přestěhoval do Kanady. Nejprve prošel systémem Oakville Rangers, poté se přesunul do amerického New Jersey, kde hrál na střední škole Lawrenceville School. V uplynulé sezoně tam dokonce plnil roli kapitána týmu.

„Byl to náš klíčový obránce,“ chválí nadějného hokejistu Etienne Bilodeau, Songův trenér ze střední školy. „Jeho hra je stabilní. Tvrdě pracuje, dobře hraje s pukem i pozičně. Dokáže předvídat a ví, kdy má podpořit útok a kdy se držet vzadu. Zkrátka je na něj spoleh.“

Čínský hokej na vzestupu

Když dorazil na letošní draft, doufal, že bude vybrán. Jistotu však neměl. „Zpočátku jsem nervózní nebyl, ale když přišlo páté kolo, už jsem byl napjatý,“ popisuje průběh svého velkého dne Song, který se do Islanders dostal ze 172. pozice.

Do nejprestižnější hokejové ligy světa se ale hned nehrne. Kariéru chce napřed rozvíjet na univerzitě. Přesto již nyní vnímá velký zájem a pozornost od hokejové veřejnosti. „Už se skoro cítím jako hvězda,“ přiznává Song, kterého na draftu doprovázel štáb čínské televize. „Ale ještě mám před sebou dlouhou cestu,“ tuší střízlivě.

Předznamenává snad Songův případ rozvoj čínského hokeje? „Když jsem začínal, tak moc lidí nehrálo. Ale po osmi letech teď vidím, kam se čínský hokej vyvinul. Jeho růst je úžasný. Jsem si jistý, že se bude snažit dohnat Severní Ameriku a Evropu,“ předpovídá Song svému rodišti zářnou budoucnost.

Autor: