Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sparta vyhrála v Plzni po prodloužení, Litvínov je stále neporažený

Sport

  20:40
PLZEŇ - Hokejisté pražské Sparty vyhráli ve 3. kole na ledě Plzně 3:2 v prodloužení a ukončili tím sérii pěti porážek se Západočechy. Litvínov vyhrál i třetí utkání v nové extraligové sezoně, když deklasoval Pardubice na jejich ledě 6:2.

Utkání 3. kola hokejové extraligy: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha, 21. září 2018 v Plzni. Hráči Sparty se radují z prvního gólu, který dal Andrej Kudrna (uprostřed). foto: ČTK

Ve svižném úvodu přečkali hosté pokus Kodýtka z pravého kruhu a táhlou střelu Denise Kindla z mezikruží stačil explzeňský Machovský vyrazit. Sparťané vycházeli ze zajištěné obrany a až v osmé minutě musel pořádně zasahovat gólman Indiánů Frodl, když vleže dokázal zastavit průnik Formana.

Domácí si dobrým pohybem vynutili dva fauly, ale svěřenci bývalého skvělého beka Uweho Kruppa oslabení zvládli. Necelé tři minuty před první přestávkou ovšem zůstal na brankovišti nepokrytý Eberle a po nabídce Straky od zadního mantinelu poprvé v novém působišti skóroval.

Do prostřední části vstoupili aktivněji hosté. Bekhendový pokus Silla ještě Frodl zneškodnil, ve 27. minutě už však nemohl dosáhnout na přesný švih nejlepšího střelce Sparty uplynulé sezony Kudrny. Poté opět převzali iniciativu Indiáni. Neprosadili se ovšem ani při přesilové hře a naopak ve vlastním oslabení po polovině zápasu mohl dokonat obrat ze samostatného úniku Smejkal, jenže vypálil vedle.

Utkání 3. kola hokejové extraligy: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha, 21. září 2018 v Plzni. Richard Jarůšek ze Sparty, střelec druhé branky.

Závěr druhé třetiny znovu patřil Plzni, přesilovková rána Kratěny skončila na tyči a Kantner při přečíslení dvou na jednoho umístil Gulašovu nabídku také jen do brankové konstrukce.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky udeřili během početní výhody sparťané, když Jarůšek ve 44. minutě šikovně tečoval nahození Vrány. O dvě minuty později ale po velkém tlaku v útočném pásmu vyrovnal na 2:2 tvrdou střelou po ledě Allen. Povzbuzení domácí sahali po výhře, ale Machovský zneškodnil samostatné úniky Kantnera a Indráka.

Následné prodloužení rozhodla v 64. minutě střela Košťálka bez přípravy při Gulašově vyloučení.

Neporazitelnost Litvínova pokračuje

Před úvodním buly byli slavnostně oceněni čároví rozhodčí Stanislav Barvíř a Petr Blümel, kteří v Pardubicích, odkud pocházejí, pískali své vůbec poslední utkání v extralize. Oba jsou nedostižitelnými rekordmany v počtu odřízených utkání v naší nejvyšší soutěži. Barvíř má na kontě 1050 a Blümel 930 duelů, přičemž většinu z nich odpískali společně bok po boku. Diváci v aréně je ocenili potleskem vestoje.

Bylo to ale na dlouhou dobu naposled, co pardubičtí fanoušci jásali. Po zahřívací desetiminutovce, kdy oba týmy promarnily přesilovky, totiž Litvínov třemi góly během pěti minut rázně nakročil k vítězství. V 11. minutě se po brejku poprvé trefil Myšák.

Podařilo se mu ve věku 16 let a 89 dnů skóroval jako druhému nejmladšímu hráči v historii extraligy. Rekordmanem je Rostislav Olesz, který se prosadil 21. října 2001 za Vítkovice a bylo mu tehdy 16 let a 11 dnů.

Vervu následně po střele Čáslavy zachránila tyč. Ke slovu se pak dostal litvínovský bek Ščotka, ještě v minulé sezoně obránce Pardubic, který dvěma gólovými střelami z dálky ve 12. a 16. minutě vyhnal Kacetla z branky.

Poprvé v sezoně se tak do akce dostal brankář Klouček a zdálo se, že tento tah Pardubicím vyjde. Na začátku druhé části domácí zabrali a s chutí útočili, ale své šance nevyužili Poulíček ani Wishart. Naopak Litvínovu stačila jediná přesilovka a pěkná akce s koncovkou Lukeše, aby odskočil na rozdíl čtyř branek. Domácí hráči nevěděli, co se mizerným zápasem dělat, a dlouho se hrálo bez šancí. Pátý gól měl v závěru druhé části na hokejce Mikúš, ale Klouček ho vychytal.

K zázraku se neschylovalo ani ve třetí třetině a po brance Mikúše ve 47. minutě bylo prakticky rozhodnuto. A to ještě Kubátova střela skončila na břevně. Na šestibrankový rozdíl zvýšil až v 50. minutě při přesilovce Gerhát. Pak už Verva polevila a dovolila domácím alespoň snížit. Vysokou porážku mírnili přesnou střelou od mantinelu Trončinský a o tři minuty později po dorážce Treille.

Tabulka
1.Litvínov3300015:79
2.Vítkovice330008:49
3.Olomouc220007:36
4.Brno220007:46
5.Hradec Králové320015:76
6.Sparta Praha311019:55
7.Plzeň310118:64
8.Třinec310026:73
9.Karlovy Vary310025:63
10.Zlín310027:93
11.Pardubice310025:83
12.Liberec310023:73
13.Chomutov300035:100
14.Mladá Boleslav300034:110
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!