Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Staronový hokejový vládce: Rusko obhájilo titul proti Kanadě

Sport

  23:09
BERN - Ruští hokejisté obhájili titul mistrů světa. Ve finále 73. šampionátu ve Švýcarsku porazili stejně jako před rokem Kanadu 2:1. O vítězný gól zápasu se postaral ruský bojovník Alexander Radulov. Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášek jeho spoluhráč Ilja Kovalčuk.

Radost Rusů. foto: ČTK

Nádherná hokejová bitva ve finále MS měla stejného vítěze jako loni. Ruští hokejisté ukázali svou sílu a ve finále přetlačili po skvělém taktickém výkonu Kanaďany. O vítězství sborné rozhodl hokejista, jenž není v Česku příliš oblíbený - Alexander Radulov.

VÍTĚZNÝ RUSKÝ GÓL RADULOVA:


Kanaďané vstoupili do finále lépe a v 6. minutě se zásluhou elitní formace dostali do vedení, když se trefil ottawský útočník Jason Spezza. Asi málokdo tušil, že to byla poslední kanadská radost v zápase.

Hokejisté s javorovým listem na hrudi soupeře poprvé v turnaji přestříleli, k ničemu to nevedlo. Nepomohla ani speciální formace na ruskou elitní lajnu vedenou nezastavitelným Kovalčukem. Kouč Rusů Bykov se neobtěžoval měnit nasazování formací, přestože na to měl jako domácí kouč (podle zápisu utkání) právo.

Byl si velmi dobře vědom síly svého týmu. Prosadili se totiž jiní. Nejprve ještě v první třetině využil přesilovku tečí střely Aťjušova útočník Saprykin (celkem rozhodčí vyloučili jen 5 hráčů). Těsně po polovině zápasu krásnou individuální akcí otočil vývojem zápasu Radulov.

SOUHRN UTKÁNÍ + RUSKÉ OSLAVY:

Rusové se od té doby soustředili především na obranu a rychlé protiútoky a jejich taktika slavila úspěch. Kanaďany téměř k ničemu nepustili a přestože byli v poslední třetině pod velkým tlakem s přehledem dokráčeli až k cíli - 25. titulu mistra světa a druhému v řadě. Navázali tak na svého dnešního soupeře, který v letech 2003 a 2004 dokázal jako poslední obhájit vítězství.

Za rok bude pořádat světový šampionát Německo.

Finále MS v ledním hokeji v Bernu:
Rusko - Kanada 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Saprykin (Aťjušov, Kalinin), 35. Radulov (Gorovikov, Saprykin) - 6. Spezza (Doan, S. Weber). Rozhodčí: Ország (SR), Rönn (Fin.) - Blümel (ČR), Feola (USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.454.

Sestavy: Rusko: Bryzgalov - I. Nikulin, Proškin, Višněvskij, Tverdovskij, Kalinin, Aťjušov, Kornějev, Grebeškov - Morozov, Těreščenko, Kovalčuk - Pěrežogin, Zinovjev, Frolov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Mozjakin, Kurjanov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Kanada: Roloson - S. Weber, Hamhuis, Doughty, Vlasic, Phillips, Coburn - Horcoff, Fisher, Zajac - St. Louis, Stamkos, Roy - Heatley, Spezza, Doan - Lombardi, Armstrong, Upshall. Trenér: Lindy Ruff.

Konečné pořadí MS: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. Švédsko, 4. USA, 5. Finsko, 6. Česká republika, 7. Lotyšsko, 8. Bělorusko, 9. Švýcarsko, 10. Slovensko, 11. Norsko, 12. Francie, 13. Dánsko, 14. Rakousko (sestup), 15. Německo (udrželo se jako pořadatel MS 2010), 16. Maďarsko (sestup).

Nejlepší hráč turnaje: Ilja Kovalčuk.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...