Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Nejdříve Tichonov, nyní Bykov

Sport

  0:47aktualizováno  7:47
PRAHA - Na konci 70. let a v 80. letech vládla hokejovému světu sovětská mašina na vítězství vedená diktátorem Tichonovem. Sověti pod jeho vedením vítězili se stejnou samozřejmostí, jako normální lidé jedí nebo pijí. V roce 1993 se hokejová mocnost zasekla. A čekala dalších patnáct let na nového vládce. Stal se jím Vjačeslav Bykov.

Vjačeslav Bykov. foto: ČTK

Paradoxně tento elegán a bývalý skvělý útočník uspěl tím, že v ruském národním týmu nastolil nové pořádky. Upnutou a vojenskou diktaturu vyměnil za eleganci, komunikaci a demokracii. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Na prvním šampionátu pod jeho vedením ještě sborná na titul nedosáhla, skončila třetí.

Další rok již dobyla hokejový trůn, navíc impozantním stylem – během oslav 100 let od založení Mezinárodní hokejové federace v zemi, která tento sport dala světu – Kanadě. A na týmu již byl velmi znát Bykovův rukopis. Parádní hokej, který se v okamžiku, kdy šlo do tuhého, změnil na účelný. To potvrdil také letošní šampionát. Rusové v play off soupeře neválcovali, ale otěže utkání třímali vždy pevně v rukou.

Kdysi nejednotné a rozmazlené ruské hvězdy táhly za jeden provaz. Bez vojenského cepování. Bykov věděl, že především na hokejisty, kteří prošli (nebo stále hrají) NHL, musí prostě jinak. Přizpůsobil se.

Výsledkem je, že Rusko více jak dva roky válcuje hokejový svět a za 9 měsíců bude mít šanci svou dominanci dokonat – opět v Kanadě na olympijských hrách.