Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek po výhře nad Slováky: Měl jsem toho plné zuby

Sport

  21:54
PRAHA - Čeští hokejisté si v pátém přípravném zápase před mistrovstvím světa připsali pátou výhru, poprvé se ale na ní podílel brankář Jakub Štěpánek, který se k týmu připojil minulý týden. V Českých Budějovicích ale s národním mužstvem jen trénoval a zápasy proti Německu sledoval z tribuny, proti Slovensku již v Praze nastoupil.

Štefan Růžička ze Slovenska (vlevo) před českým brankářem. Tyče domácích hájil Jakub Štěpánek foto: ČTK

"Mohlo to být lepší, ale zaplaťpánbůh za to, že jsme vyhráli," řekl Štěpánek po výhře 3:1. Postěžoval si na zdravotní potíže. "Mám rýmu a špatně se mi dýchalo. Někdy jsem toho měl plné zuby, protože tady bylo horko. Zápas je ale lepší než trénink," zhodnotil.

Štěpánka překonal pouze v 35. minutě střelou od modré čáry Kristian Kudroč. "Měli štěstí. Puk jsem viděl, ale trefilo to myslím Zdeňka Kutláka do nohy a změnilo to směr," popsal jedinou slovenskou trefu.

Pětadvacetiletý brankář v první třetině dnešního duelu dvakrát upadl. "Dvakrát mi zahákli nohu. Jednou mě podrazil Slovák, to jsem hodil želvu. Myslím si, že to byl faul. Podruhé jsme škobrtnul o našeho hráče, pak jsem nemohl chytit rovnováhu a vyjel jsem téměř ze třetiny. Naštěstí oni nevyjeli a nedali gól," oddechl si.

ČTĚTE TAKÉ

Štěpánek si stejně jako Tomáš Plekanec a další hráči pochvaloval nápad hrát v retro dresech. "Určitě je to pěkné, že se na legendy nezapomíná. Oni rozdávali radost několik desítek let dozadu," ocenil brankář Petrohradu hrdiny šampionátu z roku 1972.

Hokejisté by navíc měli dresy dostat na památku a Štěpánek si jej tak bude moci přidat do sbírky. "Některé památeční z důležitých akcí mám schované, ale že bych na to byl nějak ujetý, to ne," podotkl.

Štěpánek bude po omluvence Ondřeje Pavelce podle všeho jedničkou týmu i na mistrovství světa, to ale nyní neřeší. "Já se připravuji pořád stejně, jako kdyby tady Ondra byl. Do mistrovství jsou dva týdny a uvidíme až tam, jak to bude vypadat. Může se stát cokoliv," řekl.

Národní tým čeká další zápas v pátek v Bratislavě, kde před rokem hokejisté získali bronz na MS. "Radši bych hrál doma, protože bychom nemuseli nikam přejíždět. Ale v Bratislavě nám to loni šlo, je to tam hezké, tak snad tam něco uhrajeme i teď," uvedl Štěpánek.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Útočník Petr Tenkrát, který se vrátil do národního týmu po více než čtyřech letech, ukončil své dlouhé čekání na reprezentační gól už v sobotním utkání v Českých Budějovicích proti Německu. Dneska si mohl vychutnávat další trefu a navíc vítěznou.

"Viděl jsem obránce (Kutláka), jak to nastřeluje na bránu, a snažil jsem se puk najít před bránou. Pak jsem to jen zasunul za gólmana," popsal Tenkrát, který před dnešní trefou naposledy skóroval v národním týmu v květnu 2007 na mistrovství světa v Moskvě proti USA.

Byl rád, že si mohl zahrát v první formaci s posilami z NHL - kapitánem Tomášem Plekancem a Jiřím Tlustým. "Jsou to kvalitní hráči a myslím, že jsme si dneska vyhověli. Je jen škoda, že nám to tam v prvních dvou třetinách nepadalo víc, ten zápas by se asi vyvíjel jinak. Základ je, že jsme dobře bruslili, a do dalších zápasů máme dobré vyhlídky," doplnil Tenkrát.

Autor: