Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Světový šampionát příští rok v Česku? Nestojíme o to, vzkazuje šéf Českého hokeje

V čele Českého hokeje bude i další čtyři roky Tomáš Král (na snímku z 13. června 2019). Šestapadesátiletý právník byl 10. června 2020 na konferenci v Praze počtvrté v řadě zvolen prezidentem. foto: ČTK

Praha - Na stole je stále možnost, že by se letošní mistrovství světa v hokeji mohlo uskutečnit v Česku. Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel totiž připustil, že jedná s různými národními svazy o případném převzetí běloruské části letošního turnaje.
  17:35

„Žádné oficiální rozhodnutí o změně pořadatele zatím nepadlo a upřímně řečeno - nejsem zastáncem toho, abychom letošní mistrovství světa případně pořádali,“ reaguje Tomáš Král, šéf Českého hokeje.

Důvod je jednoduchý - peníze. Být hostitelem v době covidové se zkrátka nevyplatí, protože turnaj s největší pravděpodobností proběhne bez diváků (nebo v omezeném počtu). A jediné příjmy organizátorů plynou z prodeje vstupenek, přičemž náklady by se pohybovaly ve stamilionech korun.

To by si hokejový svaz prostě a jednoduše nemohl dovolit.

Ředitel extraligy Josef Řezníček, předseda ČSLH Tomáš Král a ředitelka BPA Jana...
Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vpravo) a ředitel Tipsport...

Pokud tedy bude chtít IIHF některý z národních svazů přesvědčit, bude mu muset nabídnout atraktivní finanční kompenzaci. A ani to stačit nemusí. „Šampionáty, které hostíme, jsou charakteristické rekordními návštěvami a skvělou atmosférou, což koronavirová a protiepidemická opatření neumožňují,“ říká Král.

A jedním dechem dodává: „S tím souvisí i ekonomické dopady a některé organizační problémy v rámci tzv. bubliny.“

Jinými slovy: organizace by stála mnoho úsilí bez adekvátní odměny. Bylo by bláhové myslet si, že je IIHF schopná nabídnout Česku takové zisky, které je možné z pořadatelství generovat za normální situace.

„Pořadatelství si dokážu představit snad pouze v případě, že bychom byli pro IIHF jedinou schůdnou alternativou. Kompenzace by byly zcela zásadní a nezbytnou podmínkou, protože mistrovství je spojeno s velkými náklady a finanční výsledek závisí v první řadě na příjmech ze vstupného. Příjmy by určitě musely být vyšší než náklady. Pro každou pořadatelskou federaci je šampionát zdrojem příjmů, z nichž se následně financují rozvojové programy, v našem případě v oblasti mládežnického hokeje,“ přibližuje Král.

Nabízí se otázka, jestli bude za takových podmínek některý z národních svazů ochotný přistoupit na pořadatelství. A zda dokonce není ohroženo samotné konání letošního šampionátu, protože samotné Lotyšsko, které ho mělo spolupořádat s Běloruskem, by samo tak velkou akci neutáhlo.

„Fatální výpadek pro IIHF nehrozí, protože šampionáty jsou pojištěny. Osobně jsem nicméně přesvědčen, že se mistrovství světa uskuteční, protože dvouletý výpadek si nikdo nepřeje. IIHF dělá všechno pro to, aby se šampionát uskutečnil a nemáme informace, že by tomu mělo být jinak,“ tvrdí Král.

O pořadatelích šampionátu, jenž má od 21. května do 6. června hostit Riga a Minsk, má rada IIHF rozhodnout ještě v lednu. A vzhledem k výše popisovanému se klidně může stát, že potvrdí současný stav.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč