Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Takové přípravy jsem v nároďáku nikdy nezažil, pochvaluje si Voráček chod reprezentace

Sport

  10:12
Pittsburgh - Po dnešní generálce v Pittsburghu proti Severní Americe už čeští hokejisté zamíří do dějiště Světového poháru v Torontu, ale útočník Jakub Voráček žádné napětí před blížícím se startem turnaje nepociťuje. Jeden s ofenzivních lídrů a asistent kapitána českého týmu se soustředí na přípravu a pochvaluje si, jaká je v týmu parta a dobrý servis realizačního týmu.

Voráček a Orlov v přípravě na Světový pohár. foto: ČTK/AP

Voráček není typem hokejisty, kterým by před turnajem cloumaly emoce. „Je to hokej. Hraje se pořád stejně. Ale samozřejmě turnaj bude na vysoké úrovni. V přípravě jsme dokázali, že hokej hrát umíme. S Ruskem venku i doma jsme hráli dobře, ještě máme velký test proti Výběru Severní Ameriky do 23 let. Musíme se na to dobře připravit,“ řekl novinářům Voráček.

Pochvaluje si, jak klape příprava na turnaj a kolik informací realizační tým hráčům v taktické přípravě předává. „Má to úroveň, v nároďáku jsem takové přípravy nikdy nezažil,“ řekl účastník čtyř mistrovství světa (2010, 2011, 2013 a 2015) a olympijských her v Soči v roce 2014.

Hokejová úmrtí: Příběhy těch, kterým se oblíbený sport stal osudným

Podle něj realizační tým pro Světový pohár vhodně doplnili bývalí hráči se zkušenostmi z NHL. „Ať je to (asistent trenéra) Venca Prospal, nebo ty organizační věci přes Martina Ručinského a Milana Hniličku, tak je to na vysoké úrovni. Není žádný problém. Všechno je na čas a jak má být, i to nám dodává pohodu. Víme, do čeho jdeme.“ Široký realizační tým s koučem Josefem Jandačem, asistenty Jiřím Kalousem, Jaroslavem Špačkem, Václavem Prospalem, trenérem brankářů Petrem Jarošem, videokoučem Denisem Havlem, hlavním skautem Jiří Fischerem i generálním manažerem Ručinským a jeho asistentem Hniličkou podle něj dodává mužstvu maximální servis.

„Je to zorganizované výborně. Videa mají úroveň, detaily hlavně na začátku sezony budou rozhodovat zápasy. Může se stát jedna dvě chyby a to může rozhodnout zápas a popřípadě celý turnaj. Příprava je velmi detailně založená a doufám, že nám to pomůže,“ uvedl Voráček.

Při svém minulém vystoupení v národním týmu na loňském mistrovství světa v Praze vedl tým jako kapitán, nyní je zástupcem Tomáše Plekance. „Céčko je hezké, byla to pocta a hlavně doma. Ale já jsem tady od toho, abych hrál hokej,“ komentoval svou vůdčí roli v týmu.

„Když se má něco říct v kabině, je tady hodně zkušených hráčů, kteří toho odehráli hodně. Pleky byl kapitánem už i na olympiádě, má těch zkušeností taky hodně. Když se něco probírá, je to v malém hloučku a nějaké rozhodnutí vždycky padne. Tohle je asi nejlepší parta, kterou jsem v nároďáku zažil,“ prohlásil Voráček.

Parta se v pondělí při volném dnu v Pittsburghu tmelila i při týmové večeři, kterou platil jako zápisné nováček v roli asistenta trenéra Prospal. „Dali jsme si nějaký steak, už jsme to zase vybruslili a váha je u každého hráče stejná jako před pár dny,“ smál se Voráček.

V dnešní generálce, která se hraje od 21:30 SELČ, se potká i se spoluhráči z Philadelphie - obráncem Shaynem Gostisbeherem a Seanem Couturierem. Výběr hráčů do 23 let je podle něj hodně kvalitním protivníkem. „Pořád se říká, jak jsou mladí, ale ten tým je na All Star. Viděl jsem jejich druhý zápas s Evropou a vedli po první třetině 5:1, tak si musíme dát pozor a nedělat chyby v obranném pásmu,“ řekl sedmadvacetiletý odchovanec Kladna.

Trenér Josef Jandač udílí hráčům pokyny.
Nejlepší hráči utkání Semjon Varlamov z Ruska a Tomáš Plekanec.

V pittsburské hale Consol Energy Centre se mu s Flyers s výjimkou uplynulé sezony dařilo. „Předtím jsme tady neprohráli čtyři roky zápas. Je to podle mého nejlepší hala NHL. Nová, kabiny jsou na úrovni a atmosféra dobrá,“ uvedl Voráček, který nyní nepřijede v barvách pensylvánského rivala. „Nevím, možná mě lidé vybučí. Jsem tady za nároďák kvůli Světovému poháru. Máme přátelák, který bude určitě těžký. Hodně o bruslení a výborná příprava.“ V sezoně 2014/15 skončil Voráček pátý v produktivitě NHL, když zaznamenal v 82 zápasech NHL 81 bodů. V uplynulém ročníku měl slabší začátek a nakonec nasbíral 55 bodů v 73 duelech. Přípravu na sezonu ale neměnil. „Připravoval jsem se pořád stejně. Byly tam nějaké okolnosti, proč to nešlo. Když nedáte několik zápasů góly, tak se se sčítá,“ uvedl k minulému ročníku.

„Pak už člověk přemýšlí nad tím, jestli je vůbec tak dobrý, jak hrál ty sezony předtím. Ale po nějakých dvaceti zápasech jsem se rozjel až do zranění. Já vím, co jsem za hráče. Dá se říct, že už zápasy před Světovým pohárem nebyly jako přáteláky, ale utkání ve vysokém tempu. Takže už do kempu bych měl přijet připravený na sezonu,“ řekl Voráček.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!