Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Trenér mladých hokejistů: Není to vina rozhodčích

Sport

  10:17
CALGARY - Splnění snu o účasti v semifinále mistrovství světa měli čeští juniorští hokejisté na dosah. V prodloužení čtvrtfinálového duelu s Ruskem mohli využít nadějnou přesilovku čtyři na tři, jenže nedokázali soupeřovu branku ohrozit a z protiútoku Grigorij Želdakov rozhodl o vítězství Ruska 2:1.

Smutek českých hokejistů do 20 let na mistrovství světa po čtvrtfinálové porážce s Ruskem. Vpředu Tomáš Filippi foto: ČTK

Gólu předcházel sporný zákrok Nikity Kučerova, jehož hokejka zasáhla v obličeji obránce Daniela Krejčího. Rozhodčí Daniel Piechaczek z Německa a Derek Zalaski z Kanady ovšem faul nezapískali a za pár vteřin Rusové skórovali. Právě tento sporný moment si po konci zápasu jel s rozhodčími vyříkat gólman Petr Mrázek.

ČTĚTE TAKÉ

"Řekl, že žádná vysoká hůl nebyla. Tak nevím, jestli se díval po holkách nebo kam, ale to byla jasně vysoká hůl," tvrdil český brankář, který byl s 43 úspěšnými zákroky opět hvězdou zápasu. Diváci jej po utkání vyprovodili mohutnými ovacemi. "Tady na turnaji je nejdůležitější vítězství, takže je to sice krásné, ale vyměnil bych to za postup do semifinále," řekl smutně český brankář.

Úvod utkání měl ve své režii ruský výběr. Český tým srovnal krok až v druhé třetině a mohl děkovat Mrázkovi, že po dvaceti minutách byl bezbrankový stav. "Celý turnaj jsme spoléhali na výkony Mrázka, vždycky když český hokej udělal úspěch, tak se spoléhal na vynikajícího gólmana. Ve čtvrtfinále opět předvedl výborný výkon, jen škoda, že jsme nedali o branku víc," zhodnotil výkon svého klíčového hráče trenér Miroslav Přerost.

Měli jsme udržet vedení, smutnil brankářský hrdina Mrázek

V druhé třetině český celek zvýšil aktivitu, přestřílel soupeře 15:9 a ujal se vedení díky trefě Jakuba Culka. "Bohužel jsme to vedení neudrželi. Střelu Apalkova jsem mohl mít. Puk mi skočil na hokejku a pak se odrazil do brány. Za stavu 1:1 ale nebylo nic ztraceno," konstatoval Mrázek.

Český tým mohl o osudu strhujícího utkání rozhodnout na začátku prodloužení v početní výhodě. Podle trenéra Přerosta tedy není důvod cítit křivdu za neodpískaný faul na Krejčího. "To je takový český syndrom říkat si, jak to mělo být, ale na rozhodčí se vymlouvat nemůže. Měli jsme dvě minuty na to dát gól, a to jsme neudělali. Z hloupé chyby pak přišlo rozhodnutí. Nevidím problém v řešení zákroku, ale v tom, že jsme přesilovku nesehráli dobře," prohlásil Přerost.

Český tým musí na neúspěšné čtvrtfinále zapomenout a připravit se na poslední zápas turnaje. Ten odehrají ve čtvrtek ve 3:00 SEČ proti Slovensku a rozhodne se v něm o tom, kdo obsadí pátou příčku. "Musíme se na zápas připravit. Turnaj chceme zakončit vítězstvím," řekl rozhodně gólman Mrázek.

Autor: