Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Úchvatné finále: Bílé peklo usmažilo 'Křídla', Tučňáci zpět ve hře

Sport

  4:37aktualizováno  9:27
PRAHA/PITTSBURGH - Báječné, strhující, famózní! Třetí finále Stanley Cupu mezi domácím Pittsburghem a Detroitem nabídlo opět fantastickou hokejovou podívanou. Nádherné akce se střídaly na obou stranách, tempo bylo místo až neuvěřitelné. První třetina přinesla fanouškům čtyři branky, od té chvíle se hrála především taktická bitva. Pevnější nervy měli domácí, v 51. minutě rozhodl o výhře Tučňáků obránce Gončar. Čtvrté utkání se hraje v noci ze čtvrtka na pátek.

Bezmocný Osgood. foto: ČTK

Škoda, že hokejové utkání trvá podle pravidel pouze 60 minut čistého času. Na strhující podívanou, kterou předvedli hokejisté Pittsburghu a Detroitu ve 3. finálovém zápase Stanley Cupu, by se dalo dívat hodiny a hodiny. Jako by hráči i fanoušci "Pens" dobil neskutečnou energií při úvodním slavnostním buly domácí majitel Mario Lemieux.

PITTSBURGH 4:2 DETROIT:

Rodeo, jenž domácí borci předvedli v prvních pěti minutách zápasu, vyráželo dech. Hosté se bránili drtivému tlaku Crosbyho a spol., šance rozehrát kotouč pro ně byla téměř mizivá. A když se v 5. minutě prosadil po krásné přihrávce Malkina Talbot, pittsburghská aréna zažila opravdové zemětřesení. Domácí se ovšem skvělým nástupem uspokojili a zkušený soupeř toho využil.

KLÍČOVÝ FAKTOR - PŘESILOVKY:

Pittsburgh využil do dnešního zápasu pouze tři přesilové hry v posledních šesti zápasech. To se ovšem v důležité bitvě změnilo - Bylsmovi svěřenci využili ze tří nabídnutých přesilových her hned dvě.

Nejprve se trefil obránce Letang, vítězný gól vstřelil jeho parťák z první obrany Gončar. Něco na rčení, že přesilovky rozhodují zápasy, skutečně bude...

V 7. minutě potrestal domácí linkavost Zetterberg a bylo srovnáno. Chybou se na brance podílel kapitán Tučňáků Sidney Crosby, kterého finále zatím nezastihlo v nejlepší formě. O pět minut Mellon Aréna ztichla v šoku - Franzén po krásném pasu Zetterberga využil přesilovku a hosté vedli 2:1. Domácím jako v tu chvíli někdo zalil nohy betonem a ruce spoutal řetězy.

Z krize jim pomohla až přesilovka a chyba hostujícího brankáře Osgooda. Střelu Letanga zpoza kruhů krásně viděl, přesto mu proklouzla mezi betony za záda - 2:2. O přestávce museli mít oba kouči důrazné proslovy v kabinách, jelikož do druhé třetiny vjeli na led úplně jiné týmy - jednu šanci za druhou vystřídala rychlá, ovšem taktická a defenzivní bitva. Mírnou převahu si udržovali hosté, ale Zetterberg a po něm ani Samuelsson své šance neproměnili. "Myslím, že to byl zoufalý zápas. První dvě třetiny jsme hráli sice dobře a vytvořili si řadu šancí, ale prostě jsme nedokázali dostat puk do branky," litoval švédský centr Zetterberg nejen svých neproměněných šancí.

A měl pravdu, do poslední části již vlétli domácí opět jako uragán - přežili kritickou 43. minutu - a vytrvale bušili do soupeře. Neustále, pořád a znova se však jejich útoky tříštily o zeď jménem Osgood. Ta odolávala až do poloviny třetí třetiny. Poté dostali domácí šanci na přesilovou hru a na více jak minutu uzamkli hosty před jejich brankáře.

Skvělí sudí:

3, 7, 5 - to není žádná loterie, ale počet vyloučení ve třech finálových zápasech Stanley Cupu. Zatímco u nás se sudí v důležitých zápasech bojí dát utkání náboj a tempo, v NHL se k finálové sérii postavili rozhodčí obráceně.

A je to dobře, všechna utkání měla strhující tempo a průběh. Hokejisté volnosti nezneužívají, právě naopak, užívají si to, že mohou hrát hokej. Nezbývá doufat, že zápasy vidí také šéf českých sudí Pavel Halas, a píše si poznámky...

Po dlouhém obléhání si vzal puk na modré čáře Gončar, nabruslil si blíže k brance a vypálil tvrdou ránu, která ani jinak skončit nemohla - tedy za zády bezmocného Osgooda - 3:2. "V té přesilovce odvedli naši hráči neuvěřitelnou práci. Udrželi puk a dali Gonchovi (Gončarovi) šanci k zakončení," chválil své svěřence trenér Dan Bylsma.

Detroit na zvrat dnes neměl, Hudlerova dvojitá šance vyšla naprázdno, naopak mohli hosté inkasovat další branky z holí Kunitze a Guerina. Domácí ale přidali pojistku až při power play soupeře v poslední minutě zápasu.

Tučňáci sice dnes poprvé ve finále prohráli s Rudými křídly na střelecké pokusy (21:29), v zápase ale předvedli vyzrálejší výkon než v prvních dvou duelech a zaslouženě vyhráli. Stav série je nyní 1:2 z jejich pohledu, klíčové 4. utkání je na programu již pozítří opět v Pittsburghu. Finálová série desetiletí pokračuje dál!

3. FINÁLE STANLEY CUPU:
PITTSBURGH PENGUINS - DETROIT RED WINGS 4:2 (2:2, 0:0, 2:0)

Branky: 5. a 60. Talbot, 16. Letang, 51. Gončar - 7. Zetterberg, 12. Franzén. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Střely na branku: 21:29. Diváků: 17 132. Stav série: 1:2.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...