Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Udrží si Bělorusko šampionát? Politické tlaky i pandemie koronaviru ohrožují jeho pořadatelství

Sport

  9:09
Do startu hokejového mistrovství světa 2021 zbývá ještě půl roku, ale čím dál víc se spekuluje, kde se vlastně bude hrát. Neustálé diskuse zainteresovaných stran vyplývají z neutuchajícího tlaku politiků, kteří by rádi šampionát bojkotovali kvůli situaci v zemi související s protesty proti regulérnosti srpnových prezidentských voleb.

Čeští hokejisté slaví gól do sítě Finska foto: Erik Simander/TT News Agency via APČTK

Pro Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), která se snaží zůstat apolitická, je však mnohem zásadnější bezpečnost i s ohledem na aktuální pandemii koronaviru. A nepříjemná je pro ni také zvěst, že šéf běloruského svazu Dmitrij Baskov by měl být podezřelý z podílu na vraždě...

Proto se neustále objevují nové a nové možnosti, kam by se mistrovství mohlo z Běloruska přesunout.

Variantou je i bublina v Kanadě

Nejprve padla volba na Moskvu. V ruských médiích se psalo, že šéf IIHF René Fasel kvůli tomu dokonce plánuje cestu na východ, aby si o této možnosti promluvil s prezidentem Vladimirem Putinem. Tyto spekulace však uťal viceprezident IIHF Kalervo Kummola s argumentem, že v Rusku není situace s covidem o nic lepší než v Minsku.

Mezitím švédská média zmiňovala možnost přesunutí celého turnaje do Kanady, kde by se uskutečnil bez diváků v bublině, přesně jako v létě probíhalo play off NHL.

A do toho všeho Lotyši, kteří mají akci s Běloruskem spolupořádat, začali pracovat s alternativou, že by ji zorganizovali sami. Zkušenosti s tím ostatně mají z roku 2006. „Pracujeme bez přestávky na přípravách, protože nemáme informace, že by nám turnaj měl někdo odebrat. Jsme otevřeni i možnosti šampionát hostit sami,“ řekl Viesturs Koziols, generální sekretář lotyšského hokejového svazu.

Má to však dva háčky. Zaprvé v Lotyšsku nemají druhou halu, která by odpovídala dnešním mezinárodním standardům. A i když z Pobaltí zní ujištění, že na modernizaci některého staršího stadionu potřebují jen čtyři měsíce, a dá se tedy stihnout, neví se, kdo by takový projekt zaplatil.

Spoluorganizace turnaje měla stát osm milionů eur a počítalo se s tím, že náklady z velké části pokryjí příjmy ze vstupného. Momentálně ovšem nikdo neví, jestli na zápasy budou moci fanoušci. Organizace celého turnaje jednou zemí by navíc stála o dalších pět milionů eur víc. To je velký problém.

IIHF se zatím nepřiklání k žádné z alternativních variant, její představitelé volí opatrná vyjádření a momentálně čekají na analýzu stavu v obou pořadatelských zemích – chtějí si být jistí, zda Lotyšsko a Bělorusko v současné napjaté chvíli vůbec dokážou spolupracovat. „Musíme udělat racionální rozhodnutí na základě dat a informací. Potřebujeme ještě čas,“ říká Fasel.

Čas sice hokejovou federaci netlačí, zásadní jsou ovšem finance. Poté, co přišla o letošní šampionát ve Švýcarsku, a tím pádem o zisk, by další fiasko mohlo mít zásadní vliv na její další fungování.

Důležitá je také otázka pojistné smlouvy. Už na jaře se ukázalo, že pojišťovna vyplatí kompenzaci za zrušení turnaje pouze v případě zásahu vyšší moci. Samotná IIHF ale šampionát sama zrušit nemohla, pokud nechtěla přijít o plnění. Právě pojistná smlouva, resp. postoj pojišťovny bude zásadní i nyní.

Rozhodnout se má zkraje roku

A jak na spekulace reagují běloruští funkcionáři? „Zatím jsme nedostali žádné oficiální informace o přesunu turnaje nebo jeho zrušení. Jsme v denním kontaktu s našimi lotyšskými partnery i zástupci IIHF a nadále připravujeme společný šampionát v Minsku a Rize,“ píše se v jejich prohlášení.

Zásadní rozhodnutí by mělo padnout začátkem nového roku. Čekají na něj pochopitelně i čeští hokejisté, kteří mají svou skupinu odehrát v Minsku. Za soupeře jim los přisoudil kromě domácího výběru také Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Dánsko, Slovensko a Velkou Británii.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...