Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Udrží si Bělorusko šampionát? Politické tlaky i pandemie koronaviru ohrožují jeho pořadatelství

Sport

  9:09
Do startu hokejového mistrovství světa 2021 zbývá ještě půl roku, ale čím dál víc se spekuluje, kde se vlastně bude hrát. Neustálé diskuse zainteresovaných stran vyplývají z neutuchajícího tlaku politiků, kteří by rádi šampionát bojkotovali kvůli situaci v zemi související s protesty proti regulérnosti srpnových prezidentských voleb.

Čeští hokejisté slaví gól do sítě Finska foto: Erik Simander/TT News Agency via APČTK

Pro Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), která se snaží zůstat apolitická, je však mnohem zásadnější bezpečnost i s ohledem na aktuální pandemii koronaviru. A nepříjemná je pro ni také zvěst, že šéf běloruského svazu Dmitrij Baskov by měl být podezřelý z podílu na vraždě...

Proto se neustále objevují nové a nové možnosti, kam by se mistrovství mohlo z Běloruska přesunout.

Variantou je i bublina v Kanadě

Nejprve padla volba na Moskvu. V ruských médiích se psalo, že šéf IIHF René Fasel kvůli tomu dokonce plánuje cestu na východ, aby si o této možnosti promluvil s prezidentem Vladimirem Putinem. Tyto spekulace však uťal viceprezident IIHF Kalervo Kummola s argumentem, že v Rusku není situace s covidem o nic lepší než v Minsku.

Mezitím švédská média zmiňovala možnost přesunutí celého turnaje do Kanady, kde by se uskutečnil bez diváků v bublině, přesně jako v létě probíhalo play off NHL.

A do toho všeho Lotyši, kteří mají akci s Běloruskem spolupořádat, začali pracovat s alternativou, že by ji zorganizovali sami. Zkušenosti s tím ostatně mají z roku 2006. „Pracujeme bez přestávky na přípravách, protože nemáme informace, že by nám turnaj měl někdo odebrat. Jsme otevřeni i možnosti šampionát hostit sami,“ řekl Viesturs Koziols, generální sekretář lotyšského hokejového svazu.

Má to však dva háčky. Zaprvé v Lotyšsku nemají druhou halu, která by odpovídala dnešním mezinárodním standardům. A i když z Pobaltí zní ujištění, že na modernizaci některého staršího stadionu potřebují jen čtyři měsíce, a dá se tedy stihnout, neví se, kdo by takový projekt zaplatil.

Spoluorganizace turnaje měla stát osm milionů eur a počítalo se s tím, že náklady z velké části pokryjí příjmy ze vstupného. Momentálně ovšem nikdo neví, jestli na zápasy budou moci fanoušci. Organizace celého turnaje jednou zemí by navíc stála o dalších pět milionů eur víc. To je velký problém.

IIHF se zatím nepřiklání k žádné z alternativních variant, její představitelé volí opatrná vyjádření a momentálně čekají na analýzu stavu v obou pořadatelských zemích – chtějí si být jistí, zda Lotyšsko a Bělorusko v současné napjaté chvíli vůbec dokážou spolupracovat. „Musíme udělat racionální rozhodnutí na základě dat a informací. Potřebujeme ještě čas,“ říká Fasel.

Čas sice hokejovou federaci netlačí, zásadní jsou ovšem finance. Poté, co přišla o letošní šampionát ve Švýcarsku, a tím pádem o zisk, by další fiasko mohlo mít zásadní vliv na její další fungování.

Důležitá je také otázka pojistné smlouvy. Už na jaře se ukázalo, že pojišťovna vyplatí kompenzaci za zrušení turnaje pouze v případě zásahu vyšší moci. Samotná IIHF ale šampionát sama zrušit nemohla, pokud nechtěla přijít o plnění. Právě pojistná smlouva, resp. postoj pojišťovny bude zásadní i nyní.

Rozhodnout se má zkraje roku

A jak na spekulace reagují běloruští funkcionáři? „Zatím jsme nedostali žádné oficiální informace o přesunu turnaje nebo jeho zrušení. Jsme v denním kontaktu s našimi lotyšskými partnery i zástupci IIHF a nadále připravujeme společný šampionát v Minsku a Rize,“ píše se v jejich prohlášení.

Zásadní rozhodnutí by mělo padnout začátkem nového roku. Čekají na něj pochopitelně i čeští hokejisté, kteří mají svou skupinu odehrát v Minsku. Za soupeře jim los přisoudil kromě domácího výběru také Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Dánsko, Slovensko a Velkou Británii.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...