Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Už v 18. klubu. Svérázný Brendl hájí Pardubice

Sport

  15:16
PARDUBICE/PRAHA - Svého času platil za největší český talent. Paradoxně teď angažmá v rodné zemi bude jeho téměř novou zkušeností. A to letos oslavil třicet let. Ano – Pavel Brendl se včera stal minimálně na měsíc posilou extraligových Pardubic, které bojují s rozsáhlou marodkou útočníků.

Pavel Brendl foto: ČTK

„Koncem listopadu budeme celou situaci řešit s ohledem na aktuální stav mužstva,“ uvedl generální manažer klubu Zbyněk Kusý. „Ale jsme rádi, že nám Pavel pomůže. Mám s ním už ty nejlepší zkušenosti z mládežnických reprezentací.“

Jenže mnoho jiných ne… Do Česka přichází hráč, o němž kolují nejrůznější příběhy. Kanonýr od pánaboha, ale také velký svéráz s problémy kvůli vlastní povaze. „Pavel je hodný kluk, ale v hokeji má názory a představy, jež se ne každému líbí,“ tvrdí Vladimír Vůjtek mladší, Brendlův bývalý hokejový agent. „Občas mu to uškodilo.“

Vystřídal 18 týmů

Říkalo se o něm, že si snad nevybaluje ani zavazadla. Za svou kariéru toho procestoval vskutku hodně. Od krátkých kapitol ve Philadelphii, Carolině či Phoenixu v NHL přes nižší zámořské soutěže až po ligy ve Švýcarsku, Švédsku, Finsku a KHL – přitom v extralize za Třinec odehrál v době výluky před šesti lety pouhé dva zápasy. Pardubice jsou teď jeho 18. angažmá.

Brendlova kariéra

DOSAVADNÍ KLUBY
Olomouc, Calgary Hitmen, Hartford Wolf Pack, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Carolina Hurricanes, Lowell Lock Monsters, Třinec, Thurgau, San Antonio Rampage, Phoenix Coyotes, Mora IK, Brynäs IF, JoKP, Torpedo Nižnij Novgorod, KalPa, Neftěchimik Nižněkamsk, Pardubice

NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY
nejlepší nováček v kanadské juniorce WHL (1999), zlato z MSJ (2001), nejlepší střelec Elitserien (2007), 2. nejlepší střelec KHL (2009)

Dnes už zesnulý agent Jaromír Henyš, který se o Brendla dříve staral, vyprávěl o jeho mládí. Tehdy, sezonu předtím, než se stal jedničkou draftu v roce 1999, útočník cestoval do juniorského týmu Calgary Hitmen. „Volali mi, co jsem to tam poslal, že se jen plouží na ledě… Pavel mi na to řekl, že až vyhodí ty lemry, co tu nemají co dělat, tak začne hrát.“ Pak nasbíral 136 kanadských bodů za sezonu. A v juniorce se stal nejlepším nováčkem.

Brendl má za sebou spoustu úspěchů – zlato z juniorského MS 2001, nejlepší kanonýr ve švédské Elitserien ze sezony 2006/2007. O korunu se před třemi lety tahal i v KHL, prohrál těsně s Janem Markem.

Jenže třeba ve slavné NHL se nikdy trvale neprosadil a spíš tam získal pověst hráče, jenž se moc nesnaží. „Je to pan střelec, ale některým trenérům jeho styl zkrátka nevyhovoval,“ podotýká Vůjtek mladší. Brendl na ledě mnohdy jen kroužil v útočném pásmu a čekal na nějakou přihrávku. Ovšem jakmile potom puk dostal, většinou skóroval.

Pavel Brendl

Pavel Brendl v dresu Caroliny

Prostor nedostával ani v reprezentaci, a když pak mezi roky 2006 až 2007 nasázel tři sezony v řadě přes 30 gólů v lize, v deníku Sport, přestože většinou nekomunikuje s médii, se nechal slyšet: „Jsem už v pozici, kdy nároďák nepotřebuju. Udělal jsem si takové jméno, že se bez reprezentace obejdu.“

Půl roku nato dostal pozvánku od kouče Vladimíra Růžičky. Odehrál za Česko ale jen několik zápasů. Jeho tehdejší slova ale dnes úplně tak neplatí, Brendl sezonu nikde nezačal a čeká na nabídky ze zahraničí, které zatím nepřišly. Včera už hrál proti Zlínu. ale Pardubice jsou nejspíše jenom dočasnou volbou. Brendlovi je asi souzeno střílet góly. Ale jinde než doma.