Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Čaroděj Pavelec uhranul Ovečkina a spol., ti z něj mají noční můry

Sport

  19:00
ATLANTA/PRAHA - Opět je středem pozornosti celé NHL. Byl vyhlášen hlavní hvězdou celého programu. Jeho výkon je hitem oficiálního webu zámořské soutěže. Gólman Atlanty Ondřej Pavelec v noci na čtvrtek vychytal svou třetí nulu v letošní sezoně, když 36 úspěšnými zákroky vynuloval nejlepší ofenzivu ligy posledního ročníku - Washingtonu Capitals.

Ondřej Pavelec. foto: ČTK

Proč tolik humbuku kolem jedné nuly? Američané, kteří milují příběhy a témata, z výkonu Pavelce proti Washingtonu šílí. Český gólman totiž má v letošním ročníku na kontě tři vychytané nuly, z toho dvě právě proti Capitals. Z posledních třech duelů s divizním rivalem pustil za svá záda jediný kotouč z celkem 110 střel.

To už si pozornost rozhodně zaslouží. "Byl fantastický. Pavs miluje výzvy a tohle byla jedna z nich. A popral se s ní skvěle," chválil svou jedničku kouč Atlanty Graig Ramsay po vítězství 1:0, když jediný gól vstřelil Kazach Antropov. Proč slovo "výzva"? Pavelcovi totiž nevyšel poslední duel s Tampou (1:7, inkasoval třikrát během pěti minut) a také v některých předešlých duelech nebyl tou neprůstřelnou zdí z prvních měsíců sezony.

ZÁKROK PAVELCE PROTI BACKSTRÖMOVI:

Nyní ale opět předvedl, že mezi špičku ligy (Pavelec už je těsně třetí v procentuální úspěšnosti zákroků), patří právem. Vždyť už musel pochytat téměř 1200 střel a z mladých gólmanů (do 23 let) je v lize jednoznačně nejvytěžovanější a v největší permanenci. Možná právě únava zapříčinila slabší výkony mistra světa z loňského roku v první polovině ledna.

Jenže Pavelec si odpočinul a proti Washingtonu předvedl nejlepší výkon v kalendářním roce 2011. Ale překvapí to už někoho? Ovečkin a spol. jsou z něj v letošní sezoně zoufalí - tři zápasy - jediný gól, 109 střel jim český fantom pochytal. "Je frustrující, když nemůžete dát gól," vztekal se po zápase kouč Washingtonu Bruce Boudreau.

Jeho družina byla před sezonou pasována na hlavního favorita na zisk Stanley Cupu, po slibném rozjezdu podává ale hodně nevyrovnané výkony. Zápas proti neoblíbenému gólmanovi nepřišel zrovna vhod. Pavelec dvakrát vychytal Ovečkina, několikrát si poradil s nepřijemnými dorážkami v brankovišti a celý výkon podtrhnul nádherným semaforem v poslední minutě proti střele Mika Greena.

ZÁKROK PAVELCE V ZÁVĚRU PROTI GREENOVI:

Jeden z elitním beků ligy, když poté objížděl Pavelcovu branku jen nevěřícně kroutil hlavou. V zápase to nebylo poprvé. Třiadvacetiletý rodák z Kladna ale zůstal opět skromný. "Kluci fantasticky bránili. Jen jsem dělal svou práci. Poslední dobou jsem nechytal v pohodě, potřeboval jsem se chytit," odmítal roli hrdiny Pavelec.

Tak jako tak - s faktem, že s jeho výkony padají nebo stoupají výkony celé Atlanty, prostě nic neudělá. A alespoň jedna dobrá zpráva pro Ovečkina a spol. - v letošním ročníku se v základní části už s Atlantou nepotkají...