Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lundqvist nekončí, pořád chce vyhrávat. K vysněnému Stanley Cupu by mu mohl pomoci Ovečkin

Henrik Lundqvist při zákroku během zápasu s Carolinou foto: Reuters

New York - New York Rangers si potřebovali uvolnit místo pod platovým stropem, a proto vyplatili z nákladné smlouvy Henrika Lundqvista, který střežil jejich branku dlouhých patnáct sezon. Co bude dál? Poslední zprávy hovoří o zájmu Washingtonu, kde by se švédský veterán potkal s další hokejovou legendou – Rusem Alexandrem Ovečkinem.
  7:17

Všichni ho milují a vzhlíží k němu. „Je to dokonalý profesionál. Denně jej sledovat při práci je neuvěřitelné. Má můj obdiv jako hráč i jako člověk,“ vysmekl svému dlouholetému spoluhráči poklonu Chris Kreider.

Joel Lundqvist s pohárem pro vítěze mistrovství světa v hokeji.
Situace před brankářem New Yorku Rangers Henrikem Lundqvistem

Proč tedy musel Lundqvist Rangers, kde strávil svou kompletní zámořskou kariéru, opustit? Odpověď je jednoduchá: NHL je především byznys. Newyorský klub prochází hráčskou přestavbou, omlazuje kádr a služby miláčka fanoušků, který si ročně vydělával 8,5 milionů dolarů, už si zkrátka nemohl dovolit.

Čas předat žezlo mladším

Důvodů by se ale našlo více. Osmatřicetiletý veterán už není postrachem útočníků soupeře jako před lety. V posledních dvou sezonách se nevyvaroval poklesu formy, jeho úspěšnost zákroků se nepřehoupla ani přes 91 procent.

Lundqvist navíc ztratil pozici jedničky, pár zápasů sledoval dokonce z tribuny. Jezdci plánují nově spoléhat na duo ruských mladíků ve složení Igor Šesťjorkin – Alexandr Georgijev. „Hra se za poslední roky zrychlila, on zpomalil. A Rangers už nejsou zemí pro staré muže,“ přidal svůj pohled novinář Larry Brooks z NY Post.

Král Henrik se tak stane jedním z nejlákavějších artiklů na trhu volných hráčů, který se otevře v pátek v 18:00 středoevropského času. Původně se sice objevovaly spekulace o jeho definitivním konci v NHL a možném angažmá ve Frölundě, kde působí jeho dvojče Joel.

Lundqvist ale veškeré dohady rázně ukončil: „Stále mě baví soupeřit s těmi nejlepšími. Stále miluju hokej a chci vyhrát Stanley Cup.“ Mezi volnými hráči budou sice figurovat kvalitnější brankáři, ale všechny zajímá, kde zakotví právě on.

Za Ovečkinem?

Švédský veterán se může pyšnit celou řadou úspěchů. Doma má olympijské zlato i titul mistra světa, získal také Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. 

Černošský mladík Byfield přepsal na draftu NHL historii, protivníci se mu chtějí na ledě vyhnout

V počtu vychytaných vítězství se v historických tabulkách zámořské soutěže drží na šestém místě. Nejcennější trofej hokejového světa ale Lundqvistovi stále uniká. 

Nejblíže k ní měl před šesti lety, kdy Rangers nezvládli finálovou sérii proti Los Angeles. Teď stojí rodák z Äre možná před poslední šancí, jak Stanley Cup získat. Volbu nového působiště proto musí pečlivě zvážit.

Nabízí se hned několik variant. Zájem projevily třeba mladé týmy Colorada nebo Vancouveru, které by v nadcházejících sezonách měly patřit k hlavním aspirantům na celkové prvenství.

Nejreálněji se ale zatím jeví spolupráce s Washingtonem, což potvrdili i uznávaní zámořští novináři Elliotte Friedman z webu Sportsnet a Bob McKenzie ze stanice TSN. Tento podpis by dával smysl. Capitals se totiž loučí s dlouholetým tahounem Bradenem Holtbym, více prostoru by měl dostat Ilja Samsonov.

„Iljovi je stále teprve třiadvacet, proto k němu hledáme zkušeného náhradníka. A Henrik je pro nás jedním z největších kandidátů,“ nechal se pro The Athletic slyšet generální manažer týmu z hlavního města USA Brian MacLellan. 

Lundqvist by tak především plnil funkci excelentního mentora pro mimořádně talentovaného kolegu. A pokud by se mladému Rusovi nedařilo, byl by připraven kdykoliv naskočit.

Smutný Henrik Lundqvist.

Na druhou stranu, příchod jednoho z nejlepších gólmanů historie by neprospěl Vítku Vaněčkovi. Český mladík má u Capitals smlouvu ještě na dva roky, ale v tomto případě by jej nejspíš čekal další rok na farmě. 

V posledních dvou ročnících se sice Washington s vyřazovacími boji loučil už po prvním kole, stále však disponuje těmi nejvyššími ambicemi a chce navázat na triumf z roku 2018. Když máte k dispozici Alexandra Ovečkina, Johna Carlsona nebo třeba Jakuba Vránu, jinak to ani nejde.

Kdo ví, třeba by švédská legenda mohla být cenným dílkem do další vítězné skládačky. Úspěch na sklonku kariéry by Lundqvistovi přáli snad všichni. Jestli se má někdo rozloučit ve velkém stylu, tak právě on.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.