Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zástupce hráčů Černošek: Věřím, že i dluhy na Slavii vyřešíme smírem

Sport

  10:38
PRAHA - V minulosti v Česku proběhlo už několik pokusů vytvořit po vzoru zámořské NHL hráčskou asociaci. Všechny selhaly. Teď to však vypadá, že se hokejisté svých odborů přece jenom dočkají. Marek Černošek (37), iniciátor a šéf celého projektu, po roční práci říká: "Vypadá to slibně."

Marek Černošek (vlevo vzadu) v dresu Kladna foto: ČTK

Podle čeho tak soudíte?
Hlavně podle toho, že jsme s hokejovým svazem podepsali memorandum o spolupráci, díky čemuž budeme moct vytvořit hráčskou komisi. Ta bude součástí svazových struktur, to znamená, že hráči budou moct předkládat návrhy výkonnému výboru. Budou mít možnost ovlivňovat dění v hokeji.

Jaké jsou vaše další cíle?
Pomáhat hráčům v situacích, kdy si nevědí rady. Povedlo se nám už pomoct například Petru Pöhlovi a Tomáši Divíškovi, kteří měli spory ve svých klubech. Tím dáváme najevo ostatním, že jsme připravení pro ně pracovat. Je to i signál pro kluby, že chceme řešit problémy smírem.

ČTĚTE K TÉMATU

Momentálně řešíte dluhy Slavie vůči hráčům. Jak jim pomáháte?
První krok byl, že jsem předložil smírčí komisi svazu pověření k jednání, protože jsem dostal od několika kluků ze Slavie informaci, že nedostávají výplaty. My ty dluhy vyčíslujeme. Jsme v kontaktu i se Slavií a žádáme ji, aby se k situaci postavila čelem. Pokud k tomu nedojde, tak se zahájí smírčí řízení a bude to v kompetenci svazu.

Kam až může záležitost dojít?
My se chceme dohodnout, ale pokud to nepůjde, následují právní kroky. Když klub nesplní své závazky do 31. srpna, nedostane licenci na extraligu.

Řekněte: co všechno jste musel udělat, aby se neopakovaly neúspěchy asociace z minulosti?
Já byl součástí už té poslední asociace v roce 2002, takže jsem se poučil. Rok jsem přemýšlel, jak to udělat, stavěl jsem nějaký koncept. Pak jsem sedl do auta a přes letní přípravu objel všechny týmy a předstoupil před všechny kluky s tím, že chci založit asociaci. Řekl jsem, jak chci, aby fungovala, jaké mám vize do budoucna, jak by to mělo vypadat. Zájem byl stoprocentní, všichni mi podepsali přihlášku a od té doby začala tvrdá práce.

Marek Černošek (vpravo) dodnes působí v dresu Rytířů Kladno

Co přesně obnáší?
Schůzky s právní kanceláří. Sedím s kluky každý den, sháníme partnery. Náš jediný příjem je z příspěvků členů. Ale já nemohl přijet za kluky a říct, že po nich chci pětistovku měsíčně. Řekl jsem, že první rok bude fungovat zadarmo a že se jim během toho roku budu snažit dokázat, že to myslím opravdu vážně. Navíc hráčům chceme pomáhat i po konci kariéry.

Jak?
Například možností edukace. Chceme jim dát možnost udělat si trenérskou licenci. Díky memorandu se svazem budou moct být součástí mládežnických akademií. Do toho chceme zatáhnout i kluky z NHL, kteří svou známou tváří dokážou být vzory a nalákají děti i rodiče, ale budou pomáhat rozvoji mládeže i svými bohatými zkušenostmi.

Jakou máte odezvu od hráčů?
Momentálně máme 180 členů, což je skoro celá extraliga. Spousta z nich se už zapojuje aktivně: Petr Nedvěd propůjčil svou tvář a je ambasadorem, Tomáš Kaberle bude zase spojkou s NHLPA. Bude zařizovat kontakty a máme připravené dva projekty, které bychom s nimi chtěli rozjet. Jirka Vykoukal bude mít stejný úkol směrem k finské a švédské asociaci.

O co přesně jde?
Chtěli bychom propojit partnery a vymyslet sociální program pro děti, aby měly přístup k výstroji. To trochu ulehčí klubům, které by tak mohly mít větší zásobárnu dětí, jichž v posledních letech ubývá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!