Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zase ti Rusové. Bývalý gólman Bryzgalov hájí Kuzněcova, čtyřletý trest za kokain je kvůli skandálům WADA nesmyslný

Sport

  16:30
moskva - Ztráta důvěryhodnosti, cejch do konce kariéry, neustálé pochyby. Je otázka, jestli se z toho kolotoče Jevgenij Kuzněcov někdy dostane. Přesto se našla osoba, která ruského hokejistu po užití kokainu brání. Bývalý brankář NHL a Ilja Bryzgalov poukazuje na to, že Světová antidopingová agentura WADA má sama za sebou sérii skandálů.

Jevgenij Kuzněcov foto: Reuters

Rána pro ruský hokej. Kuzněcov měl na MS v den zápasu o bronz s Českem pozitivní test na kokain

Bryzgalov antidopingové agentuře WADA nevěří a radí počkat na další vyjádření zástupců NHL, která na rozdíl od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) nepovažuje kokain za látku podporující výkon, tedy zakázanou. 

Byť i NHL na výskyt kokainu čas od času testy provádí a drogy nevidí ráda.

„Kolik skandálů ve spojitosti s WADA už bylo? Nevysvětlitelné zmatky před i po olympiádách. Nezajímá mě, co oni říkají, nezajímá mě, co stojí v jejich šetřeních,“ citoval Bryzgalova web sport24.ru. 

„Pojďme stavět na zjištěních NHL, tam přece Kuzněcov hraje. V Americe!“

Podívejte se na video z konce května:

Nyní 39letý bývalý brankář se pustil do odvážného prohlášení. Stejně tak není jasné, o jakých skandálech mluví.

Mohl mít na mysli bizarní problém před olympiádou v Pchjongčchangu, kdy musela WADA měnit lahvičky pro uchovávání odebraných vzorků, které se daly ručně otevřít a bez zanechání stop znovu zavřít.

Třeba mířil na informátora WADA, bývalého ředitele moskevské laboratoře Grigorije Rodčenkova, jehož ruský prezident Vladimir Putin označil za nedůvěryhodného pitomečka.

I díky Rodčenkovovi totiž WADA konstatovala, že Rusové třeba na ZOH 2014 v Soči manipulovali se vzorky a kryli doping svých závodníků.

Jistě, Kuzněcov hraje v Americe, jenže ani NHL se na drogy nedívá s libostí. A jen si vzpomeňte na video z jara, které Kuzněcova zachytilo, jak telefonuje u stolu, na němž jsou dvě čáry bílého prášku.

Ruský útočník tvrdil, že se drog nedotkl, klub i vedení NHL jeho vysvětlení přijaly a případ uzavřely. Novinářka z The Washington Post Isabel Khurshudyan si ovšem myslí, že NHL může Kuzněcova za lhaní potrestat.

Navíc jeho bývalý mládežnický trenér Vladimir Šabunin pro web Sport Express řekl, že se s kokainem hráč mohl jednou či dvakrát setkat už na škole v Čeljabinsku.

26. KVĚTNA: HOKEJOVÝ SEN O MEDAILI NEVYŠEL. Hokejová reprezentace v klíčových...
Alexander Ovečkin pobaveně klábosí s Jevgenijem Kuzněcovem

Před začátkem tréninkového kempu se 27letý útočník má sejít s šéfem ligy Garym Bettmanem, podstoupit testy a zapojit se do vzdělávacího programu NHL.

Přesto Bryzgalov říká: „Nedělejme unáhlené závěry, netancujme na hráčových kostech, musíme ho podporovat.“

Dalším problémem pro Kuzněcova může být případná výluka NHL. Jak potvrzuje ruský web Sport Express, čtyřletý zákaz od IIHF platí i na evropské soutěže, útočník Capitals by tak nemohl podepsat ani v KHL. Kde by v případě výluky hrál?

„Jsem v šoku. Jedete na mistrovství, víte, že tam budou dopingové kontroly. A stejně riskujete. Co teď bude s národním týmem?“ nechápe Vjačeslav Fetisov, bývalý legendární obránce Ruska se zkušenostmi z NHL. „Já jen doufám, že se z jeho příkladu poučí ostatní.“

Stejně tak nesouhlasí, aby o podobných případech veřejnost nevěděla. A o Kuzněcovovi teď ví celé hokejové prostředí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!