Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Očima experta Haška: Musel jsem sedět na zemi, ale finále stálo za to

Sport

  17:08
Němci vyhráli mistrovství světa zaslouženě. Možná měli o pár vyložených šancí méně než Argentina, ale za celý turnaj si prostě ten pohár zasloužili. Byla to vycvičená armáda, která šlape jako hodinky.

Ivan Hašek rezignoval na post předsedy fotbalového svazu foto: ČTK

Musím se přiznat, že prvních asi dvacet minut jsem neviděl, protože se nám protáhl trénink. V Kataru je přes 40 stupňů, navíc ramadán, takže trénujeme pozdě večer a na trávník se dostaneme až kolem desáté hodiny.

Když jsme konečně skončili, šli jsme se dívat na zápas do stanu, který je tu speciálně vytvořený pro mistrovství světa. A bylo v něm úplně narváno. Zápasy tu jsou obrovsky sledované.

Všude postavili stany a do těch největších se ani nedalo dostat, protože byly zaplněné tisíci fanoušků. Myslím, že na mistrovství v Kataru budou stejně jako v Brazílii všechny stadiony úplně vyprodané.

Do jednoho stanu jsme se ovšem nacpali. Chvíli jsem musel seděl na zemi, pak jsem to viděl zblízka. Kolega koukal asi z patnácti metrů. Stálo to ale za to, bylo to finále se vším všudy. Sice skončilo 0:0 v základní hrací době, ale i tak bylo hodně zajímavé.

Ivan Hašek

Autor trénoval českou reprezentaci, byl šéfem českého fotbalu, od července bude koučovat tým Katar SC.

V německém pojetí byla vidět jasná systematika. Všichni hráli organizovaně, všichni se zapojovali do obranné i útočné fáze, byla to týmová práce. Zásluhu na tom má trenér Löw.

Měl i šťastnou ruku, když zvolil dobrého náhradníka, zato Argentincům se střídání až tak nepovedla. Palacio měl šance, ale nedal je, Agüero pak v prodloužení tahal nohy.

Hodně těžké to měl Messi. Hrál proti týmu, který je organizovaný, a dobře na jeho hru připravený. Při převzetí míče ho okamžitě atakují dva hráči. Zklamalo mě spíš jeho individualistické pojetí. Třeba při té poslední standardce, kdy v ne úplně výhodné pozici chtěl střílet sám na branku. Je to velkej hráč, ale nemůže všechno uhrát sám.

Ještě hůř ovšem dopadli Brazilci. Myslel jsem si, že se budou chtít vyhecovat na zápas o třetí místo a něco ukázat. Motivaci sice měli, ale jenom motivace nestačí. I když se snažili a makali, tak je trápily základní nedostatky.

Proti disciplinovanému a takticky vyspělému týmu, jakým je Nizozemsko, to nemohlo stačit. Sešlo se všechno: špatná psychika, příprava. Nevěděli, jak co hrát. Každý chtěl rozhodnout sám. Chyběla týmová souhra. Neměli nic, čím by soupeře překvapili.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...