Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Očima experta: Absence Neymara může Brazílii pomoct, tvrdí Hašek

Sport

  6:30
PRAHA - Ve čtvrtfinále se opět potvrdilo, že ve fotbale už nelze hledat outsidery a favority. Všechny zápasy byly vyrovnané. Pokud tedy nepočítám Nizozemsko, které mělo nad Kostarikou po celou dobu jasně navrch. Přiznávám, že mě bylo Kostaričanů líto. Úspěšně ubránili devadesát minut i prodloužení, ale pak prohráli na penalty, kde je to loterie.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Zklamala mě Francie, která nedokázala přejít přes Němce. Ti hráli až neuvěřitelně organizovaně a v pevném bloku, který se zkrátka Francouzům nedařilo přelstít.

Až ke konci utkání měl šance Benzema. Ale přišlo mi, že Francie zabrala pozdě. Nehrála na krev. Skoro to vypadalo, jak když skoro nechce ani postoupit. Na hřiště mohl určitě dřív přijít Giroud, ten přitom střídal až pár minut před koncem.

Nejhezčí byl asi zápas mezi Brazílií a Kolumbií. To si člověk opravdu vychutnal. Ke konci jsem si přál, ať je prodloužení a hraje se co nejdéle. Byla to skutečně pastva pro oči. Černou kaňkou je možná jen zranění Neymara, faul na něj byl podle mého názoru brutální.

Ivan Hašek

Autor trénoval českou reprezentaci, byl šéfem českého fotbalu, nyní koučuje tým Katar SC.

Nechápu, proč se FIFA rozhodla Zuňigu netrestat. Osobně jsem v tom viděl jasný úmysl. Když si vzpomenu na Suárezovo kousnutí, tak to nebylo v tomto měřítku nic.

A jestli je Neymarova absence pro Brazílii velkým oslabením? To si zase tak úplně nemyslím. On přece jen v posledních zápasech nebyl tím, který by na trávníku vyloženě zářil. Chybět jim samozřejmě bude, ale Brazilci mají na soupisce tolik hráčů, že ho musí nahradit.

Možná to paradoxně domácím pomůže, protože Neymar hrál až příliš individuálně. V některých situacích to bylo na škodu. Jsem tak zvědavý, jak se s tím v semifinále proti Němcům popasují.

Celkový vítěz se dá tipnout jen těžko. Osobně si přeji finále mezi Brazílií a Argentinou, zřejmě by si takové vyvrcholení celý šampionát také zasloužil.

ČTĚTE TAKÉ

Nizozemsko nemusím, ale trenér Van Gaal měl výborně promyšlený tah s náhradním brankářem Krulem, jehož poslal na penalty proti Kostarice. Musel s tím počítat dopředu a byl to i skvělý psychologický záměr.

Najednou si stoupl do branky někdo cizí, což Kostaričany rozhodilo. Možná to mělo vliv i na jejich pokutové kopy, protože dva z nich kopli vyloženě špatně. Jen mě překvapilo, že na hřiště nešel dříve Huntelaar. To je hráč, který má potenciál rozhodnout utkání.

Autor: