Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kanadští curleři získali olympijské zlato, bronz vybojovalo Švédsko

Sport

  17:48
SOČI - Kanadští curleři získali potřetí za sebou olympijské zlato. Ve finále v Soči deklasovali Británii 9:3 a navázali na čtvrteční triumf žen. Třetí skončili úřadující mistři světa Švédové, kteří porazili Čínu 6:4 po dodatečném endu.

Kanaďan Brad Jacobs. foto: ČTK/AP

Finále mělo jednoznačný průběh, osmadvacetiletý skip Brad Jacobs nemilosrdně trestal každé soupeřovo zaváhání a Kanaďané už po čtvrtém endu vedli 6:1. Po dalších čtyřech endech pak zápas předčasně skončil kvůli vysokému bodovému rozdílu. Získat zlatý "double" v mužské i ženské kategorii ještě nikdo na OH nedokázal.

Kanaďané přitom zahájili turnaj dvěma porážkami v úvodních třech kolech základní části, nestačili na Švýcarsko a Švédsko. Následně ale Jacobsův tým vyhrál osm zápasů za sebou, popáté za sebou se probojoval do olympijského finále a po triumfech v Turíně a Vancouveru zkompletoval zlatý hattrick.

Švédští curleři vedení skipem Niklasem Edinem zachránili bronzovou medaili lepším závěrem. Před desátým endem ještě prohrávali 3:4, ale dokázali vyrovnat a v jedenáctém endu přidali po čínské chybě rozhodující dva body. Oproti Vancouveru si o jednu pozici polepšili. "Další čtvrté místo by nás hodně mrzelo," připustil Edin.

Britové i Švédové získali olympijskou medaili po 90 letech. Oba týmy dosud uspěly pouze na prvních zimních hrách v Chamonix 1924, kde Británie zvítězila právě před Švédskem. Poté však curling z olympijského programu nadlouho vypadl a vrátil se až v roce 1998 v Naganu.

Kanada, kde je curling po ledním hokeji druhým nejpopulárnějším sportem, Británie i Švédsko v Soči dosáhly na medaile v obou turnajích. Švédky postoupily do finále a po čtvrteční prohře s Kanadou získaly stříbro, Britky byly třetí.

Curling - muži

Finále: Kanada - Británie 9:3 po osmém endu.

O 3. místo: Švédsko - Čína 6:4 po dodatečném endu.

Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Británie, 3. Švédsko, 4. Čína, 5. Norsko, 6. Dánsko, 7. Rusko, 8. Švýcarsko, 9. USA, 10. Německo.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!