Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Klasickou desítku vyhrála běžkyně Kowalczyková, Vrabcová zaostávala

Sport

  11:00
KRASNAJA POLJANA (Od našeho zpravodaje) - Justyna Kowalczyková vyhrála v Soči boj s vlastním tělem i se soupeřkami, v závodu na deset kilometrů klasickou technikou slaví polská běžkyně olympijský triumf i se zlomeninou v noze. Už druhé stříbro hrách získala Švédka Charlotte Kallaová, třetí skončila Therese Johaugová z Norska. Češka Eva Vrabcová-Nývltová obsadila 21. příčku.

Polka Justyna Kowalczyková na trati. foto: ČTK/AP

Ve skiatlonu zajela Vrabcová-Nývltová na tratích v okolí Krásné Poljany životní závod, při svých dvou předchozích účastech na ZOH obsadila v individuálních kláních nejlépe 33. místo, v sobotu atakovala elitní desítku.

V intervalovém závodě však osmá z Tour de Ski na nejlepší nestačila. "Klasika je v téhle sezoně mojí slabší disciplínou," tvrdí Vrabcová-Nývltová, která vzhlíží hlavně k závěrečné volné třicítce.

Od úvodních mezičasů se pohybovala kolem dvacátého místa a na vítězku nakonec ztratila 1:48 vteřiny. Další česká reprezentantka Klára Moravcová doběhla na 48. pozici.

"Bylo to strašně těžké a s jedenadvacátým místem můžu být strašně spokojená," hodnotila Vrabcová. "I když si asi lidi po tom jedenáctém místě ze skiatlonu řeknou: Ona je spokojená? Ale já jsem to opravdu brala tak, že cokoliv do třicítky by bylo dobré. Škoda, že to není devatenáctka, ale s tím už nic neudělám."

ONLINE PŘENOS ZDE

Byla to pro běžkyně na lyžích krutá dřina. Do rozbředlé stopy se opíralo slunce, servismani kleli, sníh se roztékal závodnicím pod nohama. Teplota se šplhala nad deset stupňů, třeba Američanka Caldwellová nastoupila jen v dresu s holými rameny a pažemi.

Těžká trať kradla síly, favoritka Björgenová vytuhla v závěrečném táhlém stoupání, tam se definitivně zhroutil její útok na devátou olympijskou medaili, skončila pátá. Norské ambice tak zachraňovala čtyřnásobná mistryně světa Johaugová, která po hořkém čtvrtém místě ze skiatlonu vyrvala o dvě vteřiny bronz pětatřicetileté Fince Aino-Kaise Saarinenové.

Skvělou formu potvrdila Kallaová, která po skiatlonu postříbřila i své druhé vystoupení v Soči. Ve Vancouveru brala na stejné trati zlato, ale před čtyřmi lety se jelo volnou technikou. Švédka začala opatrněji, na prvním mezičase byla až šestá, ale v cíli nebylo o jejím druhém místě pochyb.

Na nejvyšší stupínek myslet nemohla, Kowalczyková od začátku vedla a její odstup pořád narůstal. V cíli se vyčerpaně zhroutila na mokrý sníh, výraz bolesti postupně vystřídal šťastný úsměv. Po zklamání ve skiatlonu, kde při přezouvání smolně upadla, vystavila na svůj facebook rentgenový snímek, na němž je patrná drobná zlomenina na nártní kosti.

Přesto chtěla závodit dál, šanci viděla hlavně ve své oblíbené klasice. Brala silné léky proti bolesti, aby znecitlivěla pochroumanou nohu. "Poslední tři týdny jsem se trápila, ale o té noze se mluvilo až moc. Prasklina tam je, ale díky práškům mám na tři hodiny klid. Teď jsem plná nádherných emocí," usmívala se Kowalczyková, která před čtyřmi lety ve Vancouveru získala kompletní medailovou sbírku a má i bronz z Turína.

"Já jsem jí to hrozně přála, ona je na klasiku opravdu extratřída," chválila Češka Vrabcová novou šampionku. "Doufám, že ji tohle vítězství bude motivovat i pro příští rok. Bavili jsme se a ona říkala, že chce končit. A to by byla hrozná škoda. To už by tady bylo úplně norské mistrovství."

Běh na lyžích: Ženy - 10 km klasicky

1. Kowalczyková (Pol.) 28:27,8 min., 2. Kallaová (Švéd.) -18,4, 3. Johaugová (Nor.) -28,3, 4. Saarinenová (Fin.) -30,3, 5. Björgenová (Nor.) -33,4, 6. Böhlerová (Něm.) -46,5, 7. Žukovová (Rus.) -57,7, 8. Niskanenová (Fin.) -58,9, 9. Wengová (Nor.) -1:10,4, 10. Lähteenmäkiová (Fin.) -1:18,2, ...21. Vrabcová-Nývltová -1:48,9, 48. Moravcová (obě ČR) -3:42,8.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...