Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kdo po ostudě na Euru převezme reprezentaci? Anglie je ochotná počkat na Wengera

Sport

  16:30
LONDÝN - Je to prestižní trenérské místo, ve fotbale možná nejprestižnější vůbec. "Proto na něj musíme vybrat toho nejlepšího," říká Martin Glenn, šéf anglické asociace při hledání nástupce Roye Hodgsona k tamnímu národnímu mužstvu.

Trenér Arsenalu Arséne Wenger. foto: Reuters

Zatímco česká reprezentace, které zřejmě opustí Pavel Vrba, má velmi omezené možnosti, ať už finanční či personální, Anglie může kouče vybírat z početného zástupu.

„Ale je to tak důležité rozhodnutí, že musíme najít toho správného muže. A klidně počkáme i několik měsíců, prostě to musí sedět,“ zdůraznil Glenn v rozhovoru pro anglická média.

Ta vykreslují několik variant a představují kandidáty. Jedna z nejpravděpodobnějších se jeví následovně: mužstvo by dočasně převzal bývalý reprezentant Gareth Southgate, který působí u jedenadvacítky.

Wengerovi za rok vyprší smlouva

Southgate by začal kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2018, Angličané do ni vstoupí 4. září v Trnavě proti Slovensku.

A mezitím Glenn, člen představenstva David Gill a technický ředitel Dan Ashworth povedou širokou diskuzi a konzultace, z nichž vzejde finální kandidát. Podle Glenna by to mohl být Arsene Wenger, dlouholetý kouč Arsenalu, kde mu za rok vyprší kontrakt.

„Rádi bychom nového trenéra měli už na kvalifikaci, ale pokud se to nepovede, tak máme prozatímní plán, kdy by nám pomohlo několik trenérů,“ podotkl Glenn. „Ale zároveň náš proces nesmí ohrozit kvalifikaci,“ zdůraznil.

Fabio Capello

Novým trenérem nemusí být nutně Angličan. V nedávné minulosti vedl tým Fabio Capello, ale jak na mistrovství světa 2010, tak o dva roky později na Euru vypadl ve čtvrtfinále.

Přesto byl italský kouč mnohem úspěšnější než „domácí“ Hodgson. Před dvěma lety v Brazílii nepostoupil ze skupiny a v pondělí na Euru vypadl v osmifinále s Islandem. Anglie mluví o největším ponížení ve 144leté historii tamního fotbalu.

„Kdyby existoval ideální anglický trenér, tak bychom ho vzali,“ přemítal Glenn. „A pokud bychom měli vybrat zahraničního trenéra, tak si nemyslím, že bychom měli ztratit svou anglickou tvář.“

Pokud by to byl zahraniční kouč, měl by mít zkušenosti s Premier League, mít přehled o mladých talentech.

„Má Arsene Wenger respekt u hráčů v Premier League? U anglických novinářů? Absolutně. Takže měli bychom takového trenéra z našeho výběru vyloučit? Asi ne,“ přemítal šéf.

‚Noc největšího ponížení, nejhorší prohra v historii,‘ hřímá britský tisk

A která další jména se v souvislosti s kandidáty vyslovují?

Brendan Rogers - dřív Swansea či Liverpool, nyní má roční smlouvu v Celtiku.

Claudio Ranieri, italský kouč posledního mistra z Leicesteru.

Sam Allardyce, přezdívaný Big Sam. Respekt budí nejen obří postava, ale i hráčská či trenérská kariéra. Vedl West Ham, poslední rok strávil v Sunderlandu.

Eddie Howe, hvězda na vzestupu, teprve 38letý kouč Bournemouth. Se skromným nováčkem byl oživením Premier League.

Steve Bruce, bývalý výborný fotbalista Manchesteru United ve Fergusonově éře, jako trenér vedl například Wigan či Sunderland, poslední čtyři roky působí v Hullu.

Jürgen Klinsmann, někdejší skvělý útočník Bayernu a německé reprezentace, později trenér, který stál na začátku vzestupu „Die Nationalelf“ po výbuchu na Euru 2004. Posledních pět let vede Spojené státy. V Anglii končil hráčskou kariéru, rok působil v Tottenamu.

Spíš jen ve spekulacích se objevují David Moyes, naposled kouč Manchesteru United či Alan Pardew z Crystalu Palace. Nepravděpodobný se jeví angažování José Mourinha, kterému se národní mužstvo vést nechce. Už dřív odmítl nabídku svého Portugalsku, navíc začíná éru v Manchesteru United.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...