Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Když 16 tisíc znamená méně než pět tisíc

Sport

  12:53
PRAHA - Může pět tisíc znamenat víc než 16 tisíc? Ve finálové sérii hokejové extraligy se to stát může. Do pražské 02 Areny, kde hraje domácí zápasy Slavia, přišlo v sobotu nečekaně 16 152 diváků, čímž málem padl historický rekord.

Slávisté slaví v sedmém zápase s Libercem. Rekord z toho zápasu padl v sobotu. foto: ČTK

Atmosféra byla výborná, lidi se bavili, zaplněnými ochozy proběhla ve třetí třetině mexická vlna. "Návštěva byla fantastická,“ pokyvoval hlavou slávistický mladík Jakub Klepiš. Když 32 tisíc rukou tleskalo, rezonoval kolem obří kostky mohutný rachot. "Ale pět tisíc diváků u nás ve Varech udělá větší bugr,“ podotkl suše karlovarský obránce Petr Mudroch.

Karlovarští v Praze

Před startem série měli karlovarští hokejisté obavu, zda na ně nepadne tréma, až nastoupí na led před více než deset tisíc diváků. "Ale ani jsem to nevnímal,“ komentoval sobotní rekordní návštěvu sezony karlovarský kapitán Václav Skuhravý. "Na Slavii je to takové komornější, v naší malé hale je skvělá atmosféra, od plechu se to asi lépe odráží,“ přemítal s úsměvem Skuhravý. Budou mlátit do plechů Ve stařičké karlovarské plechové aréně, která dříve sloužila jako sklad ovoce, totiž dokáže vypuknout hokejové peklo. "Na soupeře domácích to tam působí dost podivně,“ řekl slávistický kanonýr David Hruška.

Diváci jsou nad střídačkami a hostům během zápasu často nevybíravě spílají. Ve troj- až čtyřstupech se navíc tlačí na "stojáka“ hned za plexisklem, takže hokejisté mají dojem, že jsou lidmi úplně obklíčeni. "Lidé tam budou mlátit do plechových stěn,“ tušil slávista Jaroslav Bednář. "Ale mně to vyhovuje, když je rambajs a lidi řvou jeden přes druhého. Musíme se na to ale připravit, bude to psychicky i fyzicky strašně náročné.“

Zatímco v luxusní O2 Areně se lidé chovají zdrženlivěji, potemnělé a špinavé kouty v karlovarské hale vybízejí k bouřlivým reakcím. Na západě Čech také často uklízejí led od odpadků, jimiž dávají domácí fanoušci najevo nespokojenost. A drzejší budou na ledě i karlovarští hokejisté, outsider finále. "Karlovy Vary si doma víc dovolí, hokej bude rychlejší a kontaktnější,“ věští Bednář.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!