Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Jedna velká nula, atleti se vracejí z Dauhá s nejhorším výsledkem v české historii. Proč?

Barboře Špotákové a spol. se medailové pozice uhájit na MS nepodařilo. foto: ČTK

Názor
Poprvé v samostatné české historii přijeli čeští atleti z mistrovství světa bez medaile. Dvě pátá místa jsou maximem a bohužel aktuálním odrazem české atletiky.
  5:00

VIDEO: Jsou pro smích celému světu. Čínské sprinterky zmatkovaly ve finále MS jako malé děti

Jen snílek mohl před letošním šampionátem v Dauhá pomýšlet na stejnou bilanci, jakou měli Češi na posledním MS v roce 2017 v Londýně. 

Díky kompletní medailové sbírce zásluhou oštěpařů Barbory Špotákové, Jakuba Vadlejcha a Petra Frydrycha skončili čeští atleti v bilanci cenných kovů na vynikajícím desátém místě. 

A navíc navíc měli rekordních osm umístění do osmého místa.

Jenže jen největší pesimista mohl očekávat, že z Kataru odjedou Češi nejen bez medaile, s osmi body v bodování za umístění do osmého místa přivezou druhý nejhorší výsledek ze všech šampionátů. 

Od MS v roce 1991 v Tokiu, kde tehdy Čechoslováci medaili rovněž nebrali, Češi pokaždé alespoň s jedním cenným kovem zpět do vlasti přijeli. Tentokrát však přilétali s prázdnou.

Jak je možné, že atleti spadli do výsledkového marasmu, který v tomto desetiletí provádí i české fotbalové a hokejové reprezentace? 

Dvě tradiční jistoty Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová se sice do finále dostaly, na mladší soupeřky však nestačily. 

Spoléhat však na obě jistoty posledního desetiletí však nejde donekonečna, zvlášť když po olympiádě v Tokiu ukončí s nejvyšší pravděpodobností svou bohatou kariéru.

Obě třicátnice navíc nemohl podpořit jejich vrstevník Vítězslav Veselý, který si na tréninku přímo v Dauhá zhoršil zranění prstu. 

Jakub Vadlejch bere z MS v Dauhá páté místo.

A tak všechno stálo na duu oštěpařů Jakub Vadlejch - Nikola Ogrodníková, které však medailové naděje nepotvrdilo, stejně jako koulař Tomáš Staněk, který v historicky nejkvalitnějším finále vrhu koulí neměl šanci.

Tím však výčet adeptů na medaili končí. Vedle této trojice se žádný ze zástupců střední generace (20-30 let) buď nepotkal s formou nebo do Dauhá vůbec nepřijel. A to z důvodu nesplněných limitů či zdravotních potíží. 

Takže v Dauhá nebyli tyčkař Jan Kudlička, oštěpař Petr Frydrych, dálkař Radek Juška, výškařka Michaela Hrubá a desetibojař Adam Helcelet.

Nový šéftrenér české reprezentace Jan Netscher, který funkci letos přebral od Tomáše Dvořáka, sice přiznal, že bude mnohem víc dohlížet na zdravotní stav a plánuje nejlepší české atlety soustředit v jedné tréninkové skupině, jen tím se však současný výkonnostní propad české atletiky nezastaví. 

Musí si přiznat, že Češi procházejí velkou generační krizí.

Po odchodu Špotákové, Hejnové a Veselého do „důchodu“ nebudou mít Češi nejspíš žádného medailového držáka. 

koulař Tomáš Staněk slaví postup do finále MS.
Mistrovství světa v atletice 2019 v Dauhá. Zuzana Hejnová z ČR ve finále běhu...

Ano, stále tu budou Vadlejch, Ogrodníková či Staněk, ale jim se na rozdíl od výše zmíněné trojice dosud nepodařilo získat medaili na více šampionátech v řadě. 

Vyhlíží se proto, jaký bude vývoj u úřadující juniorské mistryně světa, tyčkařce Amálii Švábíkové. Či Ladě Vondrové, která by se mohla prosadit mezi dospělými na trati 400 metrů překážek. 

Další světový šampionát v americkém Eugene v roce 2021 tak nebudí z české strany příliš optimismu. 

Nebo na něm, případně už na olympiádě v Tokiu za rok někdo mile překvapí?

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!