Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VAVRDA: Sport emoce potřebuje. A vzájemný respekt. To malé ‚nic’ budiž připomenutím

Utkání mezi Arsenalem a Liverpoolem se opět hrálo bez diváků. foto: Reuters

PRAHA - Závěr roku ke glosování a ohlížení vybízí tak nějak z tradice. A byť ten letošní byl zvláštní, podivný, specifický, není třeba ji měnit.
  7:10

Vlastně právě naopak k ohlédnutí vyloženě vybízí. A případně k vyhlížení lepších zítřků.

Celý svět se poslední měsíce učí fungovat jinak než byl zvyklý. Stačilo něco malého, neviditelného, aby obrátilo naše životy vzhůru nohama. Jako kdybychom začali žít filmy z budoucnosti s podobnou tématkou, u kterých si ale většina říká, že se to nikdy nemůže stát.

Sunderland
Moritz Seider z Německa slaví gól v utkání proti Velké Británii.

Stalo se. Hodnocení, na kolik jde o skutečný problém, nechme na jiných. O tom už se toho napsalo tisíce textů, ačkoliv málokdo z autorů zná pravdu.

Stále více populace k problému přistupuje pragmaticky, dle svého se snaží s novou situací fungovat a žít. Sport není výjimkou. A není řeč jen o těch, kteří zápolí na kolbištích. Jde i o jejich spolupracovníky, diváky, televize.

Sportovci se už do zápolení více, či méně zapojili.

Diváci ale ve většině světa na stadionech stále chybí.

Ano, na jednu stranu je skvělé, že i diváci u obrazovek slyší pokyny trenérů, že slyší každý dotyk s míčem, pukem, každou střelu, dotek s páskou, prolétnutí míče obroučkou.

Na druhou vám ale bouřící ochozy chybí. Je zvláštní, když tenisté po vítězném míčku pumpují pažemi do prázdných tribun, když hokejisté po vstřelené brance skáčou na plexi, za kterým ale jsou jen prázdné řady sedaček, když se fotbalista sklouzne po trávníku proti podavačům míčů a pár fotografům.

Sport je o emoci, vášni, napětí, umění se soustředit, když se vás příznivci soupeře snaží rozhodit. Sportovci jsou často více, či méně exhibionisté. Řada z nich si myslím až nyní uvědomuje, že výdělek a krásný život v přepychu je příjemný, ale ani peníze vám tyto pocity. Ne trvale. Že jde o spojité nádoby.

Je to stejné, jako když si dáte sojové maso místo opravdového. Může být skvěle připravené, šťavnatý steak je ale šťavnatý steak.

Nezbývá než věřit, že rok 2021 vrátí svět postupně do zajetých kolejí. I ten sportovní.

A že to malé, neviditelné „nic“ pomůže k tomu, aby si fanoušci začali opět více vážit sportovců a ti naopak jich. Protože, co si budeme povídat, tento vzájemný respekt se v posledních letech před koronavirem začal pomalu, ale jistě vytrácet...