Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Košťál vsadil na dvě jména

Sport

  9:21
PRAHA - Mohli udělat první krok na cestě za novým trenérem fotbalové reprezentace, místo toho jen zůstali stát na místě. Místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál, který má výběr Brücknerova nástupce na starosti, totiž včera výkonnému výboru jen zopakoval jména dosud známých adeptů. Jedinou novinkou je tak jen termín 17. července, kdy by měl být nový kouč definitivně vybrán.

Vlastimil Košťál v Otázkách Václava Moravce foto: Lidové noviny

Bývalý manažer národního týmu teď bude dál vyjednávat pravděpodobně s dvojicí Petr Rada a Jozef Chovanec, neboť Slavia trvá na svém rozhodnutí a nehodlá uvolnit svého kouče Karla Jarolíma. "Okruh kandidátů není konečný, chceme do výběru zapojit další odborníky. Proto se ještě může objevit nové jméno,“ vysvětlil neurčitě předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Konkurenci mezi kandidáty včera nezvýšili ani ostatní členové výkonného výboru, kteří nevyužili své možnosti navrhnout vlastního kandidáta. Tím nepřímo přesunuli veškerou zodpovědnost na Košťála. "Před konečným rozhodnutím se pravděpodobně sejdeme v nejužším vedení a v ideálním případě vybereme dva trenéry, mezi nimiž se 17. července rozhodne,“ nastínil následující program Košťál.

Ačkoliv si šéfové českého fotbalu pochvalují, že jednání probíhají podle plánu, ve skutečnosti tápou. Jména Miroslava Beránka a Františka Komňackého, které navrhuje Slavia, respektive Zlín, smetli ze stolu a dál sázejí na Radu a Chovance. První má přitom podle Košťála stigma neúspěchu z posledního Eura, druhý se do hry přihlásil sám v rozhlasové diskuzi. "Oba trenéři dali najevo, že jsou připraveni vyvázat se ze smlouvy ve svých klubech,“ uvedl Košťál na adresu Rady a Chovance.

"Dostal jsem ale zároveň od výkonného výboru za úkol prověřit varianty zahraničního trenéra.“ Naposledy se začalo mluvit o kapitánovi brazilských mistrů světa zroku 1970 Carlosu Albertu Torresovi. Ten se ČMFS ozval sám prostřednictvím elektronické pošty. "Že se někdo sám přihlásí, ještě neznamená, že se rovnou stává kandidátem. Je to velké jméno, ale stejně velká je i jeho vzdálenost od Evropy,“ odmítl Košťál jeho nabídku. Podle místopředsedy ČMFS Jaroslava Vacka by tuzemský svaz byl při angažování kvalitního zahraničního trenéra "konkurenceschopný“.

"Musíme být ale obezřetní, někteří trenéři možná chtějí našeho zájmu využít jen jako reklamy. Post českého trenéra je vnímán velmi prestižně,“ tvrdí Vacek. Košťál i přes zájem německého kouče Klause Toppmöllera dál upřednostňuje "českou“ cestu. I proto se v současnosti největší šance přisuzují Chovancovi.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...