Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

POHLED: Uzbek Muradov rozjel nevídaný závod, kdo víc proslaví české MMA

Muradov trefuje Sancheze. foto: Reuters

Praha - Odložte na chvíli stranou, že se narodil v Tádžikistánu, vyrůstal v Uzbekistánu a do Česka se dostal přes životní etapu na ruské Sibiři. Bojovník Machmud Muradov dokázal něco, co zatím žádný jiný zástupce české trenérské školy MMA. Tři zápasy v prestižní organizaci UFC, tři výhry. Záleží pak na tom, zda je podle papíru Čechem, či Uzbekem?
  19:13

Muradov se s českými kolegy Davidem Dvořákem a Jiřím Procházkou pustil do nevídaných závodů. Dvořák uspěl v obou případech, Procházka slavil loni při letní premiéře. Už v únoru může přidat další nad Dominickem Reyesem, a to dokonce v hlavním zápase turnaje.

Takovou bilanci „české MMA“ v UFC nikdy nemělo. V minulosti vyhrál Karlos Vémola dvakrát z šesti pokusů, Viktor Pešta jednou z pěti a Lucie Pudilová dvakrát ze sedmi.

Právě třetí výhra odděluje Muradova od všech ostatních. Žádný jiný zástupce českého MMA v UFC nevyhrál tolikrát jako on.

Poirier slaví na McGregorem.
Poirier doráží McGregora.

Není zásadní ani určující, zda je Muradov fakticky Čechem, či Uzbekem. Ano, když UFC nedávno přišlo s novým pravidlem, že zápasníci smí nést pouze jednu vlajku, celkem přirozeně sáhl po té uzbecké, kde žije celá jeho rodina.

Pro fanoušky může být (a je) téma, kde se Muradov cítí víc doma a kým se cítí být více, ale to podstatnější zůstává. On sám svou náklonnost Čechům nadále hlasitě vyjadřuje. Dobrovolně a rád zastupuje tuzemské MMA.

„Děkuju moc vám všem z Česka, kdo mi fandíte,“ vzkázal z klece v českém jazyce těsně po víkendové výhře nad Andrewem Sanchezem do televizních kamer a výhru věnoval své dceři Rumii, kterou má se zpěvačkou Monikou Bagárovou.

To by měl český fanoušek řešit, případně ocenit. A bedlivě sledovat, kdy se Muradov ukáže v kleci znovu.

Dosud z toho byly parádní výsledky, které vyniknou o to více v celkovém kontextu.

Tři výhry, dva bonusy dohromady za 100 tisíc dolarů

Vedení UFC Muradovovi působení mezi elitou nijak neulehčuje. Souhlas s premiérovým duelem podepsal v září 2019 pouhé dva týdny před jeho konáním. Houževnatého Itala Allesia Di Chirica udolal na body.

Na prosincové vystoupení téhož roku i na to letošní dostal měsíc, ani za takovou dobu nestihnete důkladnou přípravu. Američana Trevora Smithe tehdy přesto knokautoval, Andrewa Sancheze porazil tento víkend na technické K.O. i s nedávným zraněním nohy v přípravě.

„Mach je profesionální sportovec, připravuje se neustále, tak není důvod zápasy nebrat. Další věc je, že si skutečně tolik nevybírá, snaží se vzít, co je, aby neměl dlouhé pauzy. Tajemství je jednoduché, pravidelně a poctivě trénuje, má chuť, dobrou mentalitu a za sebou samozřejmě kvalitní tým,“ vysvětluje z Abú Zabí jeho trenér Petr Kníže z pražského „Monster Gymu“.

Pokud chcete další důkaz ochoty, která Muradova vede do klece, ať jsou podmínky sebejaké, vzpomeňte si, že loni na podzim souhlasil se zápasem proti Kevinu Hollandovi, stoupající hvězdičce střední váhy (84 kg). Holland v roce 2020 nastoupil k pěti duelům, všechny vyhrál a náleží mezi nejlepší jedenáctku kategorie (Muradov se těsně před bojem nakazil nemocí covid-19 a musel odstoupit).

Ochota sama o sobě nepochybně nestačí k úspěšné kariéře v MMA ani k všeobecnému uznání, za tu vás nikdo vyzdvihovat nebude. Je potřeba ji podpořit skvělými výkony. Muradov nasbíral od roku 2017 čtrnáct výher bez jediného zaváhání. Jedenáct na českých galavečerech, tři v UFC.

V čem Muradov vyniká? „Je schopný kontrolovat tempo zápasu. I v nejdůležitějších okamžicích zůstává klidný, neunáhluje se, zbytečně se nevyčerpává. Říkáme tomu zápasové IQ, přizpůsobuje se na základě soupeřových reakcí, dokáže je později využít proti němu. Na tak vysoké úrovni to jsou v podstatě šachy, kdy nikdo nedělá moc chyb,“ vysvětluje expert na bojové sporty Jan Novák.

Podle něj je důležité i to, že má Muradov po třech desítkách zápasů natolik zažité pohybové vzory, aby dokázal využívat svých předních atributů i v pozdější fázi zápasu. Ostatně poslední dva duely rozhodl ve třetích kolech a od UFC si za ně vysloužil bonusy za výkon turnaje (Muradov tedy dostal k výplatám navíc dvakrát padesát tisíc dolarů).

„Cenné to je i s ohledem na nový kontrakt za mnohem výhodnějších podmínek, taky to znamená, že příští soupeř už bude po všech ohledech na vyšší úrovní,“ říká trenér Kníže.

Muradovova výplata se jako nováčkovi pohybuje mezi deseti a dvaceti tisíci dolarů za zápas (+ stejná částka v případě výhry a tři a půl tisíce dolarů za mediální povinnosti).

Z původního kontraktu zbývá Muradovovi poslední zápas, už teď se ale může těšit na další.

A za mnohem víc peněz.

Nejlepší moment z utkání proti Sanchezovi:

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!