Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Případ Kaká: pozitivní nebo negativní?

Sport

  1:00
PRAHA - Fotbalový svět v poslední době žije hlavně "případem Kaká". Šejkové vlastnící Manchester City nabídli AC Milán obskurní částku 100 milionů liber za jeho přestup. Brazilský fotbalista však přestup odmítl. SportReport vám nyní přináší dva úhly pohledu. Je fakt, že se transfer neuskutečnil, dobře nebo špatně? Udělejte si obrázek sami.

Hvězdné milánské duo Kaká (vpředu) a Ronaldinho. foto: AFP

Jeho setrvání v AC je správné

Hvězdný Brazilec se rozhodl zůstat věrný barvám „rossonerri“. Bohatí arabští šejkové možná konečně pochopí – čest, vášeň, oddanost i kvalitu si prostě jen za peníze koupit nelze. Musíte nabídnout také něco víc a Manchester City hvězdě světového fotbalu prostě více než pohádkové bohatství nabídnout nemohl.

Kaká dal totiž před vábničkou jménem peníze, přednost kvalitě a profesionalismu. A za to se před ním musí smeknout. I když aby chvalozpěvů nebylo mnoho, rozhodně ani v milánském klubu nepatří mezi chudáky, kteří přepočítávají každé euro. A že by peníze z kapes bohatých nějak světovému fotbalu chyběly? Jestli se nějaký sport topí v penězích, tak je to právě fotbal. Fotbal, jako nejrozšířenější kolektivní sport na světě si na sebe musí umět vydělat jinak, než pomocí bohatých mecenášů.

A pokud by toho nebyl schopen, měli by se hledat jiná řešení.  Paradoxně právě věrnost Kaká a návrat ke klubismu může fotbalu, potažmo AC Milán, pomoci více, než jeho přestup. .

Antonín Vavrda

Mega přestup by mohl být přínosem

Trochu se podivuji nad tím velkým negativně laděným humbukem kolem přestupu Kaká na ostrovy. Když před lety přestupoval za srovnatelný peníz Zinedine "Zizou" Zidane, každý byl u vytržení. Nyní všichni podobný transfer odsuzují a v podstatě tak donutili brazilského záložníka k odmítnutí pohádkové nabídky (15 milionů korun týdně), která ovšem ve světle nejlépe placených sportovců světa není žádným úletem.

Fotbal se už před drahnými roky přesunul ze světa sportovního vyžití do čistě zábavní komerční sféry. Může se nám to nelíbit, můžeme proti tomu prostestovat, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Běh dějin nezměníme, a ti co se slzou v oku vzpomínají na šišaté ručně šité míče, nebo krátké trenýrky, ji mohou zamáčknout, nebo si jít zafandit třeba na volejbal. Rozhodně se v ochozech nemusí obávat tlačenice.

A každá pořádná Show potřebuje své performery. Hvězdy, na které se chodí. Potřebuje publicitu, reklamu. Přesně tohle by přestup Kaká přinesl.

V neposlední řadě pak jde i o oněch konkrétních sto milionů liber. Fotbal bude jedním z odvětví, jež doplatí na světovou krizi nejvíce. Jistě nebude dlouho travat a Evropou se prožene bouře krachujících klubů. Injekce v podobě 3 milard korun, jež by se jistě přelily z AC Milán do řady dalších klubů v Itálii, Evropě, Africe či Jižní Americe, by mohla být výraznou vzpruhou. Takhle zůstanou ropné miliony vedle svých tisíců brášků na účtech šejků. Jaká škoda.

Nakonec, však oni už v City vidí, že vítězství si za peníze stejně nekoupí.

Michal Šroubek

Autor: