Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Richter: Klaus měl vyznamenat i zesnulé hokejisty

Sport

  7:00
Tak tahle zpráva mi opravdu udělala radost. Prezident Václav Klaus při udílení státních vyznamenání nezapomněl na sportovce a ocenil Jirku Rašku. Kdo jiný by si podobnou cenu zasloužil víc?

Smuteční zátiší na chodbě Českého svazu ledního hokeje. foto: ČTK

Raška byl pro mě jako olympijský vítěz vždy velká osobnost. Spolu s dalšími kluky byli takoví průkopníci československého skákání na lyžích a on to jako první dotáhl až k olympijskému zlatu.

PSALI JSME:

Vlastně je s podivem, že už ho nedostal daleko dřív. Vždyť byl nejlepším lyžařem století, a navíc byl vždycky strašně populární.

Ale oni vždycky asi čekají na významné kulatiny. Stejně jako Tonda Panenka to dostal k šedesátinám, tak Jirka Raška k sedmdesátinám. Hodně se také mluvilo o tom, jestli nakonec nedostane "metál" Petra Kvitová. Jako wimbledonská vítězka by si ho asi zasloužila, podobně jako Jana Novotná před třinácti lety. Ale asi rozhodl její věk. Vždyť jí je teprve jedenadvacet! Přesto bych jí to hodně přál. 

Pavel Richter

Je bývalý hokejista, který reprezentoval Československou republiku na několika světových šampionátech, dvou Kanadských pohárech a zúčastnil se i olympiády v Sarajevu 1984, kde reprezentace vybojovala stříbrné medaile. Je také mistrem světa z roku 1985.

Při Turnaji mistryň jsem na ni koukal každý den, hrála opravdu výborně. Takže je to asi jedno, myslím, že pokud bude takhle pokračovat, dočká se někdy v budoucnu. Daleko víc mě proto mrzí, že vyznamenání nakonec nedostali in memoriam Honza Marek, Pepa Vašíček a Karel Rachůnek. Ti kluci pro český hokej udělali strašně moc a to, co se stalo v Jaroslavli, byla ohromná tragédie, která otřásla celým národem.

Pro ty kluky už to neznamená nic, ale pro jejich okolí a rodiny by to bylo hodně důležité. Ta medaile je nejen od prezidenta, ale hlavně od celého státu a hlas lidu je podle mého jasný: dostat ji určitě měli.

A kdybych si mohl trochu zalobbovat za hokejisty pro příští rok, přimluvil bych se za Jirku Holíka. Hráči, který v reprezentaci odehrál rekordních 319 zápasů, by podobné poděkování taky určitě slušelo.

Autor je hokejová legenda

Anketa

Měl prezident Václav Klaus udělit státní vyznamenání i zesnulým hokejistům Janu Markovi, Karlu Rachůnkovi a Josefu Vašíčkovi?

Ano 341
Ne 1656
Autor: