Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Nizozemci jdou dál. Proti Mexiku však otáčeli skóre až v závěru

Sport

  17:50aktualizováno  20:41
FORTALEZA/PRAHA - Tři minuty byli od vyřazení, nizozemští fotbalisté ovšem na mistrovství světa v Brazílii pokračují dál. V osmifinálové bitvě s Mexikem dlouho prohrávali, ale v samém závěru dokázali skóre otočit a vyhráli 2:1. Jejich soupeřem bude vítěz duelu Kostarika - Řecko.

Radost nizozemských fotbalistů. foto: Reuters

Nedokázali soupeře přehrát, nedokázali se prodrat do vyložených šancí, ale nevzdali se. Wesley Sneijder v 88. minutě odvrátil vyřazení, když vyrovnal na 1:1.

Hrálo se už nastavení, když Robben prokličkoval do pokutového území, kapitán Marquez mu nešikovně nastavil nohu a Robben přes ni teatrálně upadl. Penalta! Náhradník Huntelaar ji chladnokrevně proměnil. Ve čtvrté minutě nastavení. Hrálo se ještě další tři minuty, ale Mexičané se už k ničemu nedostali.

Už se zdálo, že na fotbalovém mistrovství světa skončí poslední finalista. Ale nakonec jsou Nizozemci po Brazílii a Kolumbii třetím čtvrtfinalistou. Přitom to dlouho vypadalo, že dál půjde Mexiko.

Krátce po přestávce se totiž trefil Dos Santos. Mexický útočník si z pravé strany navedl míč do středu hřiště, odpoutal se od Blinda a před dobíhajícím Wijnaldumem se do něj tvrdě opřel. Na polovysokou ránu k tyči brankář nedosáhl.

Mexičané tak mířili k prolomení osmifinálového prokletí, mezi osm nejlepších nepostoupili od roku 1986. Pak pětkrát za sebou neuspěli, nyní pošesté.

Nizozemci ve skupině vyřadili obhájce trofeje ze Španělska, ve třech duelech nastříleli deset gólů, což bylo nejvíc ze všech. Ale v úvodním kole vyřazovací fáze se dlouho hledali. Vůbec to nešlo Van Persiemu. Nizozemský kapitán se do sestavy vrátil po trestu za žluté karty, ale nebyl vidět. A čtvrt hodiny před koncem ho kouč Van Gaal ze hry stáhl.

Mnohem lepší výkon předvedl Robben. V první půli byl po úniku faulován, ale portugalský sudí Proenca penaltu neodpískal. Když se při jiné akci faulu ve vápně vyhnul, jeho střelu pravačkou z úhlu vyrazil Ochoa. Mexický brankář měl i další perfektní zákrok, když reflexivně zneškodnil střelu De Vrijovi ze tří kroků.

Arjen Robben se zmocnil míče a prchá do útoku.

Nizozemci promarnili půli, kdy nechali hrát soupeře. Zlobil je aktivní Layún, Herrera střílel těsně vedle a gólem neskončily ani další nadějné akce Mexičanů.

Úvodní poločas přinesl nudu, ne zcela vyprodané hlediště ve Fortaleze občas i pískalo. Hrálo se bez tempa, bez osobních soubojů. Zápasu pomohl úvodní gól Dos Santose.

Po něm Nizozemci přidali, ale branku ohrožovali především za pomoci standardek. A z té poslední tři minuty před koncem srovnali. Sneijder si naběhl na zpětnou hlavičku a ze 16 metrů tvrdou ránou k tyči vyrovnal.

Schylovalo se k prodloužení, ale Nizozemci ho nechtěli. A díky akci Robbena a střele  Huntelaara skóre otočili.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále

Nizozemsko - Mexiko 2:1 (0:0)

Branky: 88. Sneijder, 90.+4 Huntelaar z pen. - 48. G. Dos Santos. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Aguilar, Márquez, Guardado (všichni Mexiko). Diváci: 58.817.

Nizozemsko: Cillessen - Vlaar, De Vrij, Blind - Verhaegh (57. Depay), De Jong (9. Martins Indi), Wijnaldum, Sneijder, Kuijt - Van Persie (76. Huntelaar), Robben. Trenér: Van Gaal.

Mexiko: Ochoa - Rodríguez, Márquez, Moreno (46. Reyes) - Aguilar, H. Herrera, Salcido, Guardado, Layún - G. Dos Santos (61. Aquino), Peralta (75. Hernández). Trenér: M. Herrera.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!