Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Šťastná Emmons: Spadlo to tak nějak z nebe

Až do dnešního dne čekala česká střelkyně Kateřina Emmons na velký úspěch ve sportovní malorážce. Sice se jí už jednou podařilo vyhrát Světový pohár, ale vzhledem k tehdejší konkurenci to za žádný super výsledek nepovažovala. V dnešním finálovém závodu na olympijských hrách v Pekingu se ale dočkala a stala se překvapivou stříbrnou medailistkou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JP

14. 8. 2008 13:40
Stejně je to dost podivný "sport"

S normální vzduchovkou nebo malorážkou to má málo společného. Komplikované futuristické přístroje s chapadly, rameny atd. - to snad střílí samo ...

0 0
možnosti

Ron

14. 8. 2008 13:48
Re: Stejně je to dost podivný "sport"

"Normální" zbraň nemá schopnost trefit i z pevného uložení vždy do stejného místa. Zkrátka existuje rozptyl způsobený technikou, nikoliv střelcem.

Zbraň sportovní je jednak přesnější , tedy s výrazně menším rozptylem ( dosaženo dokonalostí výrobní technologie a proto též mastná cena ) a jednak směrem ke střelci přátelštější ( tzv. efekt "friendly" ), což jsou různé vymoženosti opěr, ergonomického držení, vyváženosti zbraně atd. Zkrátka, aby se střelci co nejméně chvěla ruka.

příklad : malorážka lever action ( nabíjecí páka pod hlavní  systém henry nebo winchester ) je pro sportovní výkon ( ideál "samé desítky " ) prostě nepoužitelná, protože ve vyvážení zbraně je sakra rozdíl, když v trubicovém zásobníku pod hlavní je poslední náboj , nebo třeba sedm kusů a nebo všech patnáct...ale na relaxační střelbu westernového stylu je s ní zábavy až až...

0 0
možnosti

Marek

14. 8. 2008 12:40
Nechápu

Proč stále řešíte její jméno. Kdyby si vzala Rusa a jmenovala se Ivanovovóva, tak by mohla být i 25. a bylo by to ok.

0 0
možnosti

Shob

14. 8. 2008 12:01
nejzajimavejsi je na tom to jmeno

Podle zakona, kterej zacal nedavno platit, si nemusi holka dat za jmeno to -ova, kdyz se vda, prestoze to dela problemy s gramatikou. Proto je Katerina jenom Emmons.

Ale k zahranicnim jmenum pridavaji nasi novinari porad tu koncovku. Proc?

0 0
možnosti