Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šťastná Emmons: Spadlo to tak nějak z nebe

Sport

  11:00
PEKING - Až do dnešního dne čekala česká střelkyně Kateřina Emmons na velký úspěch ve sportovní malorážce. Sice se jí už jednou podařilo vyhrát Světový pohár, ale vzhledem k tehdejší konkurenci to za žádný super výsledek nepovažovala. V dnešním finálovém závodu na olympijských hrách v Pekingu se ale dočkala a stala se překvapivou stříbrnou medailistkou.

Česká hvězda. foto: AFP

"Upřímně řečeno nevím, co si o tom myslet. Spadlo to tak nějak z nebe," řekla Emmons, za svobodna střílející jako Kůrková, novinářům po svém finálovém vystoupení.

Kdyby jí někdo před olympiádou řekl, že v Pekingu vystoupí dvakrát na stupně vítězů, považovala by ho prý za blázna. "To zlato bych mu asi věřila, protože jsem věděla, že šance jsou. I když je to vysoký cíl, tak jsem to chtěla zkusit. Na stříbro jsem si ale určitě nemyslela. Prostě to byl dobrý den a všechno mi hrálo do noty," uvedla olympijská šampionka ve vzduchové pušce.

V malorážce, své spíše doplňkové disciplíně, totiž doufala v postup do finálové osmičky. "Věděla jsem, že to může být dobré, ale ne až tak. Myslela jsem si, že bych mohla nastřílet 582 až 584, 586 je super," vrátila se k výsledku v kvalifikaci, kdy si vyrovnala osobní maximum.

Dnes se jí vyplatilo, že se poslední rok věnovala hlavně malorážce. "Někteří, i taťka, mysleli, jestli to není riskantní. Tady jsem se ale plně věnovala vzduchovce a malorážku trénovala trochu až poslední dva dny. Už nemělo cenu nic řešit. Jen jsem se chtěla dostat do pohody," uvedla svěřenkyně trenéra a otce v jedné osobě Petra Kůrky.

Autor: