Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Růžička: Po Naganu držel národ pohromadě

Sport

  14:34
Praha - Po euforické zlaté olympiádě v Naganu v roce 1998 se Vladimír Růžička stal národním hrdinou. Právě v Japonsku uplatnil v roli kapitána své vůdcovské schopnosti a značnou měrou napomohl ke stmelení nejslavnějšího českého týmu naší historie.

Vladimír Růžička foto: ČTK

LN Změnilo vás v něčem Nagano?

Myslím, že jsem zůstal docela v pohodě. Navíc nejsem typ člověka, který vyhledává televize a podobné věci. Já měl tehdy hlavně ohromnou radost z toho, jak národ držel pohromadě, a jak se lidi u nás doma nějaký čas k sobě hezky chovali. Pokaždé, když se něco vyhraje, je neskutečně krásný, když přijedete na Staromák a vidíte ten les českých vlajek a tisíce šťastných lidí.

LN Podíváte se ještě někdy na videu na záznam oněch nezapomenutelných zápasů?

Ještě jsem to neviděl. Jen občas nějaké krátké šoty, co většinou připravoval Robert Záruba,

LN Když se před vámi začne povídat o Naganu, vybaví se vám třeba jeden nejsilnější moment z olympijského turnaje?

Super atmosféra v kabině, jak gradovaly zápasy, a jak jsme za tím zlatem všichni společně šli.

LN Do národního týmu jste se vrátil krátce před Naganem po dlouhé reprezentační pauze. Nepochyboval jste tehdy trochu o sobě?

Sebevědomí je důležitá věc. My Češi jsme ale byli vychovaní v něčem jiném. Třeba v Severní Americe jsou lidi víc suverénnější. Ivan Hlinka mně tehdy říkal, že by chtěl, abych v mančaftu na olympiádě hrál a vyzkoušel mě na Karjale a Baltice. Nebyla to jednoduchá situace, ale já už jsem byl za ten svůj poměrně dlouhý hokejový život zvyklý i na určitou kritiku. V Naganu jsem pak cítil i značnou zodpovědnost, vlastně jakoby za celý stát. Samozřejmě jsem musel počítat i s tím, že se nemusí uspět.

LN V Naganu jste vytvořil s Jágrem a Strakou výtečnou útočnou formaci, nicméně jak obtížné pro vás bylo do jisté míry se podřídit osobité hře Jaromíra Jágra?

Nešlo ani tak o to Jardovi se podřídit, jako spíš, abychom si vyhověli. Věděl jsem, že Jarda má ohromnou sílu a může sám rozhodovat zápasy. Chtěl jsem mu vyjít vstříc zejména v tom, aby nemusel měnit svůj styl hry, protože byl hodně klíčový hráč v mužstvu. Doplňovali jsme se tam ale všichni tři i s Martinem Strakou.

LN Každý fanda moc dobře ví, že zlato nám v Naganu vychytal především Dominik Hašek. Napadlo vás, že by se mohl ve svých 41 letech dostat do tak úžasné formy, která ho vynese až na olympiádu v Turíně?

To určitě ne. Dlouho nechytal a určitě teď všechny překvapil. Když si uvědomím, co všechno už má za sebou, třeba od reprezentace sedmnáctiletých, tak to snad ani není možné. Je to hrozný záběr. Vždyť jsme spolu kdysi v nároďáku začínali...

LN Na olympijský turnaj se prý přijedete podívat. Neobáváte se, že vás přepadnou touhy trochu poradit v mezinárodním hokeji nepříliš ostřílenému Hadamczikovi?

Samozřejmě, že to pro mě trochu složité bude. Jenže pravdou je, že každý trenér se snaží dělat svoji práci co nejlépe, a sám vím moc dobře, že na střídačce se musíte rozhodovat kolikrát během několika vteřin. Často tam vzniká doslova blázinec a hokej skutečně vypadá trochu jinak z tribuny a ze střídačky. Určitě se tam ale s trenéry sejdeme a o hokeji budeme mluvit. Do rozhodování Lojzy ale zasahovat nebudu. Jednou jsem zkrátka něco slíbil a se Slavií se na něčem domluvil, takže to také platí.

LN Buďte upřímný - nebudí vás někdy v noci přeci jen rozmrzelost z toho, že jste Slavii slíbil, že na olympiádě trenéra reprezentace rozhodně nebudete dělat?

Poslední mistrovství světa dopadlo zaplaťpánbůh dobře. Všichni pak chtěli, abych pokračoval. Jenže šampionát taky mohl skončit pro nás špatně. Moje rozhodnutí platí, ale pravdou je, že jednou bych ještě nároďák trénovat chtěl.

LN V roce 2010 se olympiáda stěhuje do Vancouveru. A Kanada je hokeji zaslíbená země...

Kanada je skutečně hezká země na hokej. Pokud někdy v budoucnu nabídka přijde, uvidíme... Čtyři roky je moc dlouhá doba. Teď by mě hlavně těšilo, abychom měli důvod po Turínu slavit...

Autoři: